Opetusministeri tiukkana: "Maahanmuuttajat koulunpenkille"

Kunnat saatetaan velvoittaa järjestämään perusopetusta myös oppivelvollisuusiän ylittäneille turvapaikanhakijoille. Turvapaikanhakijoiden täydentävän perusopetuksen ja siihen liittyvien lakimuutosten valmistelu on aloitettu opetus- ja kulttuuriministeriössä.

– Hallitus on sitoutunut olemaan lisäämättä kuntien tehtäviä, mutta hallitusohjelmaa laadittaessa turvapaikanhakijoiden määrä saati se, että niin suuri osa heistä on nuoria, ei ollut kenenkään tiedossa. Perustuslaillinen oikeus maksuttomaan perusopetukseen on turvattava, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toteaa Keskisuomalaiselle.

Ministeri pitää välttämättömänä, että kaikki – myös maahanmuuttajat – saavat peruskouluvalmiudet.

– Ilman peruskoulun tietoja ja taitoja on hyvin vaikea pärjätä ja lähes mahdoton työllistyä.

Ennen mahdollisia lisävelvoitteita ministeriö kysyy kunnilta, millaisia mahdollisuuksia niillä on järjestää aikuisten perusopetusta maahanmuuttajille.

– En ole lähestymässä ensimmäisenä pakon kautta. Asiassa tulee kuitenkin edetä nopeasti, jotta työ turvapaikan saaneiden kotoutumisen tukemiseksi voi alkaa viivytyksettä.

Grahn-Laasosen mukaan aikuisten perusopetus onkin käynnistymässä jo ensi syksynä, vaikka lakimuutokset on ajateltu voimaan vasta 2018.

– Emme aio odotella paria vuotta, jotta saamme maahanmuuttajat koulun penkille, Grahn-Laasonen sanoo.

Puutteita lukemisessa, laskemisessa

Ministeriön alustavan arvion mukaan Suomessa oleskelee tällä hetkellä tuhansia oppivelvollisuusiän ylittäneitä turvapaikanhakijoita, joilla on puutteita lukemisessa, laskemisessa, yhteiskuntatiedossa ja muussa yleissivistyksessä. Tarkempi osaamiskartoitus valmistuu maaliskuussa.

Suomeen saapui viime vuonna 32 500 turvapaikanhakijaa. Heistä 16–18-vuotiaita oli noin 3 000. Turvapaikanhakijoiden sekä jo oleskeluluvan saaneiden täydentävää perusopetusta ei rajattaisi vain alaikäisiin, vaan opetuksen pääasiallinen kohderyhmä olisivat alle 25-vuotiaat.

Suomessa nuoren oppivelvollisuus jatkuu aina lukuvuoden loppuun asti sinä lukuvuonna, jona nuori täyttää 17 vuotta. Velvollisuus koskee kaikkia, myös turvapaikanhakijoita.

Valtaosa varsinkin 16–18-vuotiasta yksin tulleista turvapaikanhakijoista saa Suomesta oleskeluluvan.

– On tärkeää varmistaa, että tänne integroituva ikäluokka, jolla on huomattavia puutteita perusopetuksessa, ei jää tyhjän päälle, vaan heille tarjotaan samat valmiudet kuin muillekin samanikäisille, johtaja Kirsi Kangaspunta opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo.

Opettajista saattaa tulla pula

Kuntien saama rahoitus oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksesta on noin 60 prosenttia muun perusopetuksen rahoituksesta. Nykyrahoitus ei kuitenkaan ehkä riitä kokopäiväisen ja tehokkaan opetuksen järjestämiseen oppivelvollisuusiän ylittäneille turvapaikanhakijoille.

Kangaspunnan mukaan myös sopivista opetustiloista ja pätevistä opettajista saattaa tulla pula.

–?Uskon, että pystymme pääosin järjestämään tilat ja pätevät opettajat niille oppivelvollisuusiän ylittäneille turvapaikanhakijoille, joilla on puutteita perusopetuksen taidoissa.

Turvapaikanhakijoiden täydentävän perusopetuksen ja siihen liittyvien lakimuutosten valmistelu etenee niin, että hallitus antanee tuntijaon muuttamisesta johtuvan esityksen perusopetuslain muuttamisesta eduskunnalle vielä tänä vuonna. Opetushallituksessa laaditaan myöhemmin opetussuunnitelman perusteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.