Opioidien käyttö kolminkertaistui vanhain- ja palvelukodeissa Helsingissä

Vanhainkodeissa ja palveluasumisessa asuu yhä huonokuntoisempia vanhuksia, joista monella on muistisairaus. Tutkijan arvion mukaan muistisairauden neuropsykiatrisia oireita saatetaan yrittää hoitaa kipu- ja psyykenlääkkeillä.

Laajan Helsingissä tehdyn tutkimuksen mukaan opioidikipulääkkeiden käyttö lähes kolminkertaistui vanhain- ja palvelukodeissa vuosina 2003–2017.

Sen sijaan psyykenlääkkeitä määrättiin erityisesti vanhainkodeissa aiempaa vähemmän. Tutkimusta tehnyt yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Hanna-Maria Roitto pitää kuitenkin psyykenlääkkeiden käyttömääriä yhä korkeina.

–  Kun mukaan lasketaan opioidien käytön kasvu, keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä käytetään yhä paljon.

Muistisairauksien neuropsykiatriset oireet ovat yleisiä. Niitä ovat esimerkiksi ärtyneisyys, levottomuus, ahdistuneisuus, apatia sekä unen ja syömisen häiriöt. Oireiden ensisijainen hoito on lääkkeetöntä, mutta tämä ei aina toteudu.

–  Opioideja ja psyykenlääkkeitä olisi hyvä pyrkiä välttämään, mutta ei elämänlaadun kustannuksella. Muistisairaan kipua tulee myös hoitaa hyvin. Pitäisi aina kuitenkin punnita, mikä on kunkin lääkkeen hyöty- ja haittasuhde potilaalle.

Psyykenlääkkeiden käyttö väheni vanhainkodeissa

Opioidien ja psyykenlääkkeiden käyttö on pitkäaikaishoidossa yleistä, vaikka niillä on haittavaikutuksensa. Lääkkeet voivat lisätä esimerkiksi kaatumisia ja kognitiivisia ongelmia.

Helsingin yliopisto selvitti pitkäaikaishoidon potilaiden lääkitystä vuosina 2003–2017. Tarkastelukertoja oli kolme.

Toissa vuonna opioideja käytti säännöllisesti vajaa kolmannes vanhainkotien asukkaista ja runsas viidennes palvelukotien asukkaista. Luvut olivat melkein kolminkertaistuneet tarkastelujaksolla. Psyykenlääkkeitä käytti runsaat 60 prosenttia. Vanhainkodeissa psyykenlääkkeiden käyttö oli vähentynyt, sillä vielä vuonna 2003 niitä käytti 81 prosenttia.

–  Eniten ovat vähentyneet rauhoittavat lääkkeet, mikä on erittäin myönteinen muutos. Huolestuttavaa kuitenkin on, että psykoosilääkkeiden käyttö lisääntyi palveluasumisessa.

Psyykenlääkkeisiin lasketaan masennus-, uni- ja psykoosilääkkeet sekä rauhoittavat.

–  Psyykenlääkkeet vaikuttavat heikosti muistisairaiden oireiluun, mutta silti niitä käytetään. Pitäisi myös muistaa, että muistisairaiden oireilu ja lääkityksen tarve voivat vaihdella, huomauttaa geriatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Anna-Liisa Juola.

Hänen mukaansa Suomi kuuluu maihin, joissa psyykenlääkkeitä käytetään erityisen paljon vanhuksilla.

Asukkaiden toimintakyky heikkeni

Roiton tutkimus on julkaistu Journal of the American Medical Directors Association -lehdessä. Tuloksista käy selvästi ilmi asukkaiden toimintakyvyn heikentyminen. Kun vuonna 2003 vajaa kolmasosa vanhainkotien asukkaista ei pystynyt liikkumaan ilman apua, viime vuonna tällaisia asukkaita oli jo runsaat 60 prosenttia. Palvelutaloissakin kolmasosa asukkaista tarvitsee apua liikkumiseen.

Myös muistisairaudet ovat lisääntyneet. Vanhainkodeissa muistisairaus oli viime vuonna jo kolmella neljästä asukkaasta.

–  Helsingin tutkimustuloksia lääkkeistä ei voi suoraan yleistää koko maahan. Sen sijaan asukkaiden toimintakyvyn heikentyminen on valtakunnallinen ilmiö, koska pitkäaikaishoitoon siirrytään aiempaa myöhemmin, Roitto kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Evakuoidulle sataa apua, mutta vakuutusyhtiöt ovat olleet vaitonaisia – "En tiedä miten pitkään ja missä voin majoittua"

Yön uutiskooste: MV-julkaisun rikoksista tuomio tänään – Ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta

Järvinäköaloja, modernia teknologiaa, elinkautisvankeja, eikä todellisia naapureita – Kuvasarja kertoo: tällainen on Jyväskylän uusi vankila

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

MTV: Itsemurhien määrä yli kaksinkertaistui Keski-Suomessa ja Jyväskylässä koronakevään aikana

Kirri-Tikkakoski moottoritien rakennustyöt siirtävät Nelostien liikenteen rinnakkaistielle elokuussa – tie Puuppolan ja Vehniän välillä suljetaan kokonaan

Palokan suurpalo: Kotinsa menettäneille löydyttävä kymmeniä asuntoja – "Monella jäi puhelinkin taloon"

Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista: maksan rasvoittuminen hidastui, kun kuituja lisättiin länsimaiseen, rasvaiseen ruokavalioon

Otkesin tutkija ensikäynnin jälkeen: palo ei riehunut asunnoissa lainkaan, mutta vesivahingot ja savunhaju tekevät niistä asuinkelvottomia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.