Opiskelija vinkkaa: Näin löydät oman alasi

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen on parhaillaan menossa. Lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen on jaossa kaikkiaan noin vajaat 83 000 opiskelupaikkaa, joista 45 400 ammatillisessa koulutuksessa ja loput lukioissa.

Jos pitää käytännön läheisestä tekemällä oppimisesta, ammatillinen koulutus on hyvä valinta. Jos taas teoreettisen osaamisen hankkiminen ja lukeminen kiinnostaa, voi lukio olla parempi vaihtoehto.

Ammatillisella puolella eniten aloituspaikkoja on sosiaali- ja terveysalalla, liiketalouden ja kaupan alalla sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla.

Jyväskylän ammattiopistossa Kankaan kampuksella vanhan paperitehtaan siipirakennuksessa puualan artesaaniksi opiskeleva Otto Mattila, 21 kertoo, että alavalinta löytyi puhtaasti oman kiinnostuksen kautta.

– Olen aina ollut kiinnostunut puualasta, ja tämä koulutus on paljon monipuolisempi kuin pelkkä perinteisen puusepän koulutus, hän kuvaa.

Mattila on esimerkiksi päässyt opintoihin liittyen kokeilemaan myös metallialan artesaanin puuhia, kuten takomista. Oman alan löytämiseksi Mattila ohjeistaa seuraamaan intohimoaan.

– Ja jos ei tiedä, mitä haluaa, voi välivuoden pitäminen tai vaikka asian miettiminen rauhassa olla hyvä vaihtoehto, Mattila sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .