Opiskelijajärjestöt lyttäävät esityksen kimppakämppien asumistuesta

Elinkustannusindeksin seuraaminen vuokratason sijasta saisi tuet jäämään jälkeen.

Hallituksen suunnitelma sitoa asumistuet elinkustannus- eikä vuokraindeksiin herättää vastarintaa. Sosiaali- ja terveysministeriön pyytämissä lausunnoissa monet tahot epäilevät, että sen seurauksena tukitasot jäävät vuokrista jälkeen ja pienituloiset ihmiset joutuvat entistä laajemmin turvautumaan toimeentulotukeen, kun asumiskulut nousevat.

Ehdotuksen mukaan enimmäisasumismenoja tarkistettaisiin vuoden 2019 alusta lähtien elinkustannusindeksin perusteella. Ensi vuonna enimmäisasumismenot jäädytettäisiin tämän vuoden tasolle. Hallitus arvioi, että asumistukimenot vähenisivät näin ensi vuonna yhteensä 28 miljoonalla eurolla.

Matalan inflaation oloissa elinkustannusindeksi on noussut varsin hitaasti viime vuosina, kun taas vuokrat ovat erityisesti kaupungeissa laukanneet selvästi nopeammin. Ympäristöministeriö huomauttaa lausunnossaan, että tämä voi tuottaa ongelmia pienituloisille, erityisesti kaupungeissa, missä vuokrat nousevat nopeasti ja opiskelijat ovat mukana kilpailemassa pienistä ja edullisista asunnoista.

Myös Kuntaliitto on epäileväinen ja arvioi, että muutos voi johtaa toimeentulomenojen kasvuun. Kuntaliiton mukaan ehdotettu osa-asunnon enimmäisasumismeno voi ohjata opiskelijoita asumaan vielä arvioituakin kalliimmin, koska mahdollinen tukitaso on korkeampi.

Kimppakämpille omat tukisäännöt

Opiskelijajärjestöt antavat lausunnoissaan kylmäkiskoista palautetta suunnitelmille muuttaa asumistukisääntöjä kimppakämppien ja alivuokralaisasuntojen osalta. Käyttöön tulisi erillinen enimmäisasumismeno asunnon osalle.

Suomen ylioppilaskuntien liitto pitää lausunnossaan uutta esitystä epäonnistuneena. Esitys leikkaisi erityisesti pienituloisten ja keskimääräistä matalampia vuokria maksavien kimppa- ja soluasujien asumistukea.

Suomen opiskelijakuntien liitto Samok arvioi, ettei esityksellä todennäköisesti saavuteta tavoitetta vähentää kannustinloukkuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.