Opiskelijavalinnoista valitti tänä vuonna useampi kuin viime vuonna

Noin joka toiseen yliopistoon tuli viime vuotta enemmän oikaisupyyntöjä opiskelijavalinnoista, selviää Uutissuomalaisen kyselystä. Oikaisupyyntöjen määrät nousivat tänä vuonna seitsemässä yliopistossa. Enimmillään määrät kasvoivat jopa 47 prosenttia.

Kyselyyn vastasivat kaikki Suomen 14 yliopistoa.

Neljässä yliopistossa valitusten yhteismäärä hieman laski edellisvuodesta. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa valitukset maisteriohjelmien opiskelijavalinnoista vähenivät jopa murto-osaan. Opintoasioiden päällikkö Janne Hokkanen kertoo, että tähän päästiin selkeyttämällä valintaperusteita, neuvomalla haussa, ohjeistamalla valitsijoita huolellisuuteen ja perustelemalla ratkaisu paikatta jääneille ennen kuin he tekevät oikaisupyynnön.

Kahdesta yliopistosta kerrottiin määrän pysyneen samalla tasolla. Helsingistä ei järjestelmän muuttumisen vuoksi saatu vertailutietoa. Joistakin yliopistoista kerrotaan, että määrät nousevat ja laskevat käytännössä vuorovuosin.

Itä-Suomessa oikaisupyyntöjen määrää nostivat 31 valitusta virheestä, jonka vuoksi hyväksymisilmoituksia lähti kymmenille opiskelupaikatta jääneille hakijoille.

Vaasan yliopiston 14 oikaisupyynnöstä 11 puolestaan tuli kauppatieteellisen alan yhteisvalinnasta.

– Pyynnön tehneet olivat eri mieltä erään kysymyksen oikeasta vastausvaihtoehdosta, kertoo asiantuntija Miisa Aho Vaasan yliopiston hakijapalveluista.

Useimmissa yliopistoissa oikaisupyyntöjen määrän nousuun ei kuitenkaan ole yhtä selkeää syytä.

– En uskalla lähteä arvioimaan, mikä syy on, sanoo koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen Jyväskylän yliopistosta.

Eniten pääsykoealoilla

Kaiken kaikkiaan oikaisupyyntöjä tuli kyselyyn vastanneisiin yliopistoihin tänä vuonna yli 940.

Sekä lukumäärällisesti että aloituspaikkoihin suhteutettuna eniten valituksia tehtiin Helsingin yliopiston valinnoista, noin 300 kappaletta.

– Oikaisuvaatimukset liittyvät aina tyypillisesti niihin hakukohteisiin, joissa on pääsykokeet, kertoo opetus- ja opiskelijapalvelujen kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta Helsingin yliopistosta.

Useassa yliopistossa valinnoista valittivat eniten oikeustieteelliseen tiedekuntaan hakeneet. Juristin urasta haaveilevilta tuli Lapissa jopa yli 70 prosenttia oikaisupyynnöistä, Turussa ja Helsingissä noin kolmannes.

– Tämä näkyy myöhemminkin opinnoissa. Kaikessa opintoihinkin liittyvässä, kuten esseiden ja tenttien arvostelussa, he ikään kuin harjoittelevat tulevaa asiantuntija-alaansa, sanoo Niinistö-Sivuranta.

Monessa yliopistossa myös lääketieteellisen ulkopuolelle jääneet ovat tehneet runsaasti oikaisupyyntöjä.

Tampereella suurin määrä oikaisupyyntöjä, yli kolmannes, koski yhteiskuntatieteellistä tiedekuntaa. Jyväskylässä eniten vaadittiin muutosta liikuntatieteellisen tiedekunnan valinnoista, lähes puolet kokonaismäärästä. Itä-Suomen yliopistossa puolestaan opettajiksi pyrkivät ovat olleet aktiivisia muutoksenhakijoita ennen tätä vuottakin.

– Oikeus-, terveys- ja kasvatustieteet ovat ne kolme, joista perinteisesti tulee eniten oikaisuvaatimuksia. Näistä tulee yli puolet kaikista. On selvää, että mitä suositumpi ala ja mitä vaikeampi päästä sisään, sitä herkemmin valitetaan. Tosin psykologiaan on vaikea päästä sisään, mutta sieltä ei ole tullut valtavasti valituksia, sanoo muutoksenhakulautakunnan puheenjohtaja Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Valitukset hyvin tehtyjä

Tavallisin opiskelijavalinnasta tehty valitus koskee valintakokeen arvostelua. Hakija on voinut katsoa saaneensa liian vähän pisteitä tai jokin kysymys on voinut olla moniselitteinen.

– Viime vuonna oikeustieteessä neljä hakijaa pääsi sisään siksi, että kysymys oli muotoiltu niin, että sen voi ymmärtää usealla tavalla. Muistaakseni noin kymmenellä muuttuivat pisteet, kertoo muutoksenhakulautakunnan puheenjohtaja Matti Tolvanen.

Vaikka valitus katsottaisiin aiheelliseksi ja pisteet muuttuisivatkin, todennäköisyys opiskelupaikan saamiseen on silti pieni. Toisaalta siinä onnistuu joka vuosi jokunen hakija.

– Sitä vartenhan systeemi on luotu. Opiskelijavalinnassa käsitellään niin valtavia massoja, että väkisinkin tulee virheitä. Varsinkin yhteisvalintakohteissa saattaa olla tuhansia vastauksia yhteen kohtaan, sanoo Tolvanen.

Oikaisuvaatimukset ovat nykyään hyvin tehtyjä, arvioi opintokoordinaattori Johanna Elo Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta.

– On huolella käyty läpi kaikki pisteytysperusteet ja mallivastaukset. Ne eivät ole vain sellaisia ”tarkistakaa uudelleen” -tyyppisiä, mitä muistan aikaisemmin tulleen ehkä vähän enemmän.

14 päivää aikaa valittaa

Jos kokee tulleensa kohdelluksi väärin yliopiston opiskelijavalinnassa, voi yliopistolain mukaan vaatia oikaisua yliopiston määräämältä toimielimeltä 14 päivän kuluessa valinnan tulosten julkistamisesta.

Tulosten julkistamisen yhteydessä yliopiston pitää ilmoittaa hakijoille, miten nämä voivat saada tiedon valintaperusteiden soveltamisesta häneen.

Opiskelijavalinnan tulosta ei saa oikaisuvaatimuksen johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.

Myös opiskelun aikana voi vaatia oikaisua, jos kokee esimerkiksi opinnäytetyönsä tai opintosuorituksensa tulleen väärin arvostelluksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .