Opiskelijoiden asumistukihakemusten käsittely on sujunut nopeasti – pelättyä ruuhkaa ei ole syntynyt

Mahdolliseen hakemusruuhkaan varauduttiin palkkaamalla lisää henkilökuntaa.

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton (SYL) sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti arvioi, että tilanne opiskelijoiden asumistukiasioissa on hyvä.

– Kelassa on ollut ihan hyvä tilanne. Käsittelyajat ovat pyörineet 8–9 päivässä, Silvasti kertoo.

Opiskelijat siirtyivät elokuun alussa yleisen asumistuen piiriin. Silloin ennakoitiin, että hakemusten käsittelyyn syntyisi ruuhkaa, ja tavoiteajaksi asetettiin kolme viikkoa. Aiemmin opiskelijoille maksettiin asumislisää opintotuen yhteydessä.

Silvastin mukaan Kela ja opiskelijajärjestöt ovat nähneet paljon vaivaa viestiä opiskelijoille, että mitä aikaisemmin asumistukihakemuksen jättää, sitä aikaisemmin etuuden saa.

– Toisin kuin opintotuessa, yleisessä asumistuessa on se armelias juttu, että asumistukea voi hakea takautuvasti kuukauden verran.

Epätietoisuutta on aiheuttanut se, että yleisen asumistuen piirissä kimppa-asuntoa pidetään yhtenä ruokakuntana, jolloin kaikkien asujien tulot vaikuttavat tuen saamiseen. Tähänkin on ratkaisu, josta on viestitty opiskelijoille.

– Kimppa-asuminen on jatkossakin mahdollista yleisen asumistuen kanssa, mutta se edellyttää erilaisia käytäntöjä vuokrasopimusten suhteen. Opiskelijoilla, jotka asuvat kimppakämpissä, tulee olla erilliset vuokrasopimukset, Silvasti neuvoo.

Hakemusruuhkaan varauduttiin

Kelan lakimies Mikko Horko vahvistaa, että opiskelijoiden asumistukihakemusten käsittely on sujunut nopeasti. Mahdolliseen hakemusruuhkaan varauduttiin palkkaamalla lisää henkilökuntaa.

– Ainakaan vielä ruuhkia ei ole ollut. Toki voi vielä tulla kertarysäys, Horko varoittaa.

Hänen mukaansa ruokakunnan määrittelyssä on tapahtunut suuri muutos, ja odotettavissa oli, että se herättää runsaasti kysymyksiä.

Horko kertoo, että asumistukipäätöksistä on tullut silloin tällöin valituksia.

 – Muutoksenhaussa käsittelyajat ovat niin pitkät, että opiskelijoiden tapauksissa päätöksiä ei ole tullut vielä ulos.

Käsittelyajat ovat sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa tällä hetkellä 7 kuukautta.

Ongelmana avoliiton määrittely

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton sosiaalipolitiikan asiantuntija pitää asumistukiuudistuksen ongelmana Kelan ruokakuntatulkintaa, että kahta opiskelijaa voidaan pitää pariskuntana.

Silja Silvastin mukaan opiskelijajärjestöissä ymmärretään hyvin, että avoliitossa olevat ovat yksi ruokakunta, mutta kaksi opiskelijaa voi myös asua samassa asunnossa olematta avopari.

– Miten todistat, että nämä kaksi opiskelijaa ovat vain kämppiksiä eivätkä elä avoliitossa, Silvasti kysyy.

Hänen mukaansa Kela ei ole antanut selkeitä ohjeita, miten todistaminen tapahtuu.

Myös Kelan lakimies Mikko Horko pitää avoliittokysymystä hankalana.

– Kuka voi sanoa, onko kaksi henkilöä avoliitossa vai ei?

Horkon mukaan asiat ratkaistaan tapauskohtaisesti ja yleisen elämänkokemuksen perusteella. Ei riitä ilmoitus, että olemme pelkästään kavereita.

Horko arvioi, ettei tällaisia tapauksia ole paljoa. Aina niitä tulee kuitenkin eteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.