Opiskelitko tarpeeksi vai et? Yli 13 000 opiskelijalle selvityspyyntö opintojen edistymisestä

Noin 13 400 korkeakouluopiskelijaa saa tänä vuonna selvityspyynnön opintojensa edistymisestä. Kela ja korkeakoulujen opintotukilautakunnat seuraavat vuosittain korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä, ja nyt seuranta on tehty noin 163 000 korkeakouluopiskelijalle, jotka saivat opintotukea lukuvuonna 2014–2015.

Opintotuki- ja opintosuoritustietojen avulla selvitetään, ovatko korkeakouluopiskelijan opinnot edistyneet riittävästi. Opinnot ovat edistyneet riittävästi, jos opiskelija on suorittanut vähintään 20 opintopistettä lukuvuonna 2014-2015 ja keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti lukuvuoden aikana tai koko opiskeluaikana.

Jos opintosuorituksia ei ole kertynyt tarpeeksi, opiskelija saa selvityspyynnön. Hänen pitää palauttaa selvityksensä korkeakoulunsa opintotukilautakunnalle.

Tuki voidaan lakkauttaa tai periä takaisin

Opintotukilautakunta harkitsee, onko opintojen riittämättömälle edistymiselle hyväksyttävä syy. Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämäänsä syytä liian vähäisille opintosuorituksille ei hyväksytä, opiskelijan opintotuki lakkautetaan 1.1.2016 lukien. Jos opintosuorituksia on erityisen vähän, eli alle 1 opintopistettä tukikuukautta kohti, ja opiskelijan ei ole ollut tarkoituskaan opiskella päätoimisesti, voidaan opintotukea myös periä takaisin.

– Opinnoissa edistymisen seurantaa on viime vuosien aikana tehostettu ja täsmennetty. Opiskelijoilta vaaditaan aiempaa enemmän, mutta myös säännöt ovat selvemmät, toteaa pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kelan opintotukiryhmästä.

Seurannan tehostamisen tavoitteena on, että korkeakouluopinnot suoritettaisiin nopeammin ja että opintotukea käytettäisiin suunnitelmallisemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.