Oppilaat valitsivat uutta purtavaa ruokailuun – kohta Jyväskylän peruskouluissa tarjotaan kasviskormaa

Ensi syksynä Jyväskylän peruskoulujen ruokalistalle ilmestyy kaksi uutta ruokalajia: kasviskorma ja toisena lempeä broileri. Molempien lisukkeena tarjoillaan riisiä.

Uutuudet valittiin perjantaina Palokan yhtenäiskoululla, jonne kokoontui koulujen oppilas- ja opettajaedustajien yhteensä noin 50 hengen raati maistelemaan kuutta erilaista uutuutta ja kahta jälkiruokaa.

Kyseessä on myös Lasten parlamentin uusi työskentelytapa, josta tulee pysyvä käytäntö kouluruokailun jatkuvassa kehittämisessä.

Perjantaina tarjolla oli kolme kasvisproteiinilla höystettyä kastiketta: kasviskorma, kasviksia hapanimeläkastikkeessa ja kasviscurry. Kasviskormassa proteiinina oli ruskeita lihanpalasen näköisiä pötkylöitä, jotka on valmistettu linssistä, herneestä ja tattarista. Lisäksi korman reseptiin kuuluu härkäpapuja, kukkakaalia, porkkanaa ja kookosmaitoa. Kasviscurryssä proteiinina on mifua ja hapanimeläkastikkeessa soijanappuloita.

Kolmesta broilerkastikkeesta suosituimmaksi nousseessa lempeässä broilerissa on mausteena timjamia, Pollo limonellossa sitruunaa ja inkivääriä ja broilercurry oli puolestaan tehty tomaattikastikepohjaan.

Uusia ruokalajeja kehitelty Palokassa

Uusia ruokalajeja on kehitelty talven mittaan Palokan keskuskeittiöllä.

– Meillä ollaan aika innovatiivisia ja haluamme kokeilla uusia vaihtoehtoja, se on myös hyvin palkitsevaa, kertoo ruokapalveluesimies Tiina Antinaho.

Monelle koululaiselle kasvisruoka on edelleen ennakkoluulojen kohde. Ehdoton suosikki koko listalla ovat pinaattiohukaiset. Myös kasvissosekeitot ja puurot uppoavat koululaisiin hyvin. Uutuuksista kaikki ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Antinaho kertoo, että erityisruokavalioita on paljon, joten kun kaikille tarjotaan gluteenitonta ja laktoositonta, ei niitä tarvitse valmistaa erikseen.

Kylän kattauksen palvelupäällikkö Paula Puikkonen kertoo, että kouluruokien kehittelyssä ei ole tärkeintä hintalappu.

– Pääasia on, että ruoka on hyvänmakuista ja että se maistuu asiakkaalle, sanoo Puikkonen.

Kouluruoka-annoksen hinta Jyväskylässä on noin euro raaka-aineiden osalta. Vaikka uudet kasviperäiset proteiinivalmisteet, kuten mifu, quorn, ovat kalliimpia kuin huokein liha, niitäkin halutaan kokeilla ja tutustuttaa lapsille. Kasvikset sinänsä ovat aina edullisempia kuin liha.

Ruokaraatiin osallistuneet oppilaat pääsivät uusien ruokien lisäksi tutustumaan kasvi- ja hyönteisproteiineihin. Maisteltavana oli myös lautasellinen heinäsirkkoja.

– Hyvää, maistui ihan pähkinöiltä, sanoi Oosa Seikkula.

Listalla selviä suosikkeja ja inhokkeja

Seikkulan pöytäseurueesta moni oli maistanut sirkkaa, mutta jos kouluruokalistalle tulisi esimerkiksi sirkkarisottoa, se jäisi syömättä.

– Kyllä näitä yksittäin voi maistella, sanoi Jenni Juotasniemi.

Oppilaat kertoivat myös, että kouluruokalistalla on selviä suosikkeja ja inhokkeja.

– Kaikki missä on maksaa, on ihan kauheaa, kertoi Seikkula.

Tikkakosken yhtenäiskoulun Milja Hietanen kertoi, miten inhokkiruoan kanssa toimitaan.

– Jotkut ottaa sitä pienen kasan ja levittää sen lautaselle. Sitten ne syö vain monta siivua leipää.

Kuuden viikon ruokalistalta poistetaan ruokia, jotka eivät kertakaikkiaan maita. Uutuuksien tieltä saavat väistyä todennäköisesti itämainen broilerkastike ja sienikasvisgratiini.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .