Oppositio kritisoi hallitusta ristiriitaisesta EU-linjasta

Ville Niinistö kysyi kokoomukselta ja keskustalta, miten ne suhtautuvat ulkoministeri Timo Soinin (ps.) puheisiin.

Vihreät, SDP ja RKP kritisoivat hallitusta ristiriitaisesta EU-linjasta. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kysyi kokoomukselta ja keskustalta, miten ne suhtautuvat ulkoministeri Timo Soinin (ps.) puheisiin.

– Sallitteko te sen, että ulkoministeri antaa ymmärtää, että vapaa liikkuvuus ei ole edellytys sisämarkkinoilla pysymisessä, Niinistö kysyi.

Eduskunnassa keskusteltiin aamupäivän aikana pääministerin ilmoituksen jälkeen Britannian EU-eron vaikutuksista. Sipilän mukaan pääsy EU:n sisämarkkinoille vaatii Britannialta tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaata liikkuvuutta.

Niinistön mukaan Soini on hajottanut kuvaa Suomen linjasta. Niinistön mukaan Suomella oli vahva eurooppalainen linja viimeksi pääministeri Paavo Lipposen (sd.) hallitusten aikaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi ihmettelevänsä hallituksen ristiriitaista toimintaa brexitin jälkeen.

– Ulkoministerinne pitää Britannian EU-eroa hyvänä asiana, kun koko muu valtiojohto sitä pahoittelee. Yksi hallituspuolue ajaa äänestystä EU-erosta ja toinen tuomitsee sen jyrkin sanoin, Rinne sanoi.

Rinne kysyi Soinilta, haluaako perussuomalaiset eroa EU:sta.

– Suomi on EU-jäsen tällä hetkellä. Tämä hallitus ei järjestä kansanäänestystä. EU-keskustelu vapaassa Suomessa, isänmaassamme, on sallittua, Soini vastasi.

Hän ei kuitenkaan lukuisista kysymyksistä huolimatta kertonut perussuomalaisten tulevaisuuden linjaa. Soini on sanonut aiemmin, että perussuomalaiset päättävät linjastaan mahdolliseen EU-kansanäänestykseen ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja vaaliohjelmassaan.

– Ulospäin vaikuttaa siltä, että ulkoministeripuolue omistautuu kaksoispelille perussuomalaisten edustajien liputtaessa sille, että myös Suomessa tulisi äänestää EU:sta eroamisesta, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi opposition kritiikkiin, että ulkoministeri ei ole vaatinut EU-eroa tai kansanäänestystä. Hänen mukaansa Suomen linja on selvä.

Soini vieraili Britanniassa keskiviikkona ja torstaina. Hän sanoi, että ei tavannut matkansa aikana itsenäisyyspuolue Ukipin johtajaa Nigel Faragea tai muitakaan puolueen edustajia.