Oppositio raivostui opintotuen heikennyksestä: "Todella kylmääviä esityksiä"

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että opiskelijan työ on opiskella ja hän ansaitsee toimeentulon.

Monet oppositiopoliitikot kritisoivat tiistaina julkistettua opintotukiehdotusta saman tien.

SDP:n 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin ihmettelee, onko ymmärrys kadonnut.

– Todella kylmääviä #opintotuki heikennysesityksiä. Onko kadonnut ymmärrys, kuinka pienellä opiskelijat joutuvat jo nyt tulemaan toimeen? Marin tviittasi.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö kirjoitti Twitterissä, että opiskelija ansaitsee toimeentulon.

– Opiskelijan työ on opiskella – ja hän ansaitsee toimeentulon. Surullista kun opiskelua kuvataan "harrastamiseksi", hän tviittasi.

– "Mahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan", sanoo opetusministeri. Kun hän puhuu esityksestä leikata opintorahaa neljänneksellä, Niinistö kirjoitti viitaten opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoseen (kok.).

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Li Andersson pitää selvitysmiehen esitystä pelkkänä leikkauksena.

– Selvitysmiehen #opintotuki esitys odotetusti puhdas leikkauslista. Ensi viikon keskiviikkona mielenosoitus opintotuen heikennyksiä vastaan! Andersson tviittasi.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tyrmää opintotukiselvityksen puolueen verkkosivuilla.

– On pöyristyttävää, että valtion velkaantumista halutaan suitsia velkaannuttamalla opiskelijoita. Opintorahapainotteisen opintotuen ansiosta useampi nuori on hakeutunut korkeakouluopintoihin, Henriksson sanoo.

– Uusitalon lainamalli asettaisi nuoret hyvin eriarvoiseen asemaan heidän sosioekonomisesta taustastansa riippuen. Tällainen kehitys ei ole lainkaan suotava. Meidän tulee pyrkiä mahdollisuuksien tasa-arvoon, ei eriarvoisuuden lisäämiseen.

Opintotuen selvitysmies, professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta ehdottaa muun muassa, että korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa pienennetään, opintotuen lainapainotteisuutta lisätään ja opintotukikuukausia rajoitetaan. Uusitalo jätti esityksensä muutoksista opetusministeri Grahn-Laasoselle tiistaina puolenpäivän aikaan.

Selvitysmies: Opintoraha korkeakouluissa 250 euroon kuukaudessa