Oppositio ryöpytti jälleen hallituksen talouslinjaa – hallitus kehui talouskasvua ja veronalennuksia

Eduskunta käsittelee keskiviikkona valtion ensi vuoden budjettia

Hallituksen talouspolitiikasta puuttuu sydän, toisti suurin oppositiopuolue SDP ryhmäpuheessaan, kun eduskunta aloitti valtion ensi vuoden budjetin palautekäsittelyn.

SDP:n mukaan vetoomuksista ja lupauksista huolimatta oikeudenmukaisuutta ei ole palautettu, vaikka Suomi saa maailmantaloudesta vetoapua ja talous kasvaa vihdoin.

– Hallitus on perustellut leikkauslinjaansa julkisen talouden kuntoon laittamisella. Samaan aikaan hyvätuloisia suosiva veropolitiikka on heikentänyt hyvinvointivaltion rahoituspohjaa. Suomi ei tule kuntoon, sillä budjettikirjan mukaankin julkisen talouden rakenteellinen alijäämä kasvaa vuodesta 2016 vuoteen 2019, sanoi puheen pitänyt Krista Kiuru (sd.).

Kiurun mukaan jopa diabeteslääkkeistä on leikattu ja keliakiakorvaukset on lakkautettu. Arvovalinnoista tai niiden puutteesta kertovat SDP:n mukaan hyvin niin lomarahojen leikkaukset kuin koulutuslupauksen pettäminenkin.

– Harva uskoisi, että kaiken tämän jälkeen hallitus kehtaa jakaa omille etupiireille merkittäviä veroetuuksia. Mutta kyllä Sipilän hallitus kehtaa, Kiuru ryöpytti.

Palkansaajien verotus kevenee

Perussuomalaiset puolestaan kysyy, miksi hallitus pysyy tiukasti omissa alkuperäisissä ehdotuksissaan eikä ole ottanut perussuomalaisten vaihtoehtobudjettia huomioon.

– Sitä varten niitä vaihtoehtoisia budjetteja laaditaan, jotta niistä saisi ideoita järkevään asioiden hoitoon. Nyt ne näytetään heitetyn ylimielisesti roskakoriin – toivottavasti ehdotuksemme on edes luettu, puheen pitänyt Leena Meri sanoi.

Vihreät ihmetteli, että hallitus on myöntänyt yhteiskunnan eriarvoistumisen olevan aikamme suurimpia haasteita, mutta samalla se ei edes tavoittele tuloerojen kaventamista.

– Eriarvoisuuden kasvu on väärä suunta, ja suuri ongelma on se, että osan köyhyys on niin syvää, että perusturvalla ei enää tule toimeen, sanoi Ozan Yanar (vihr.).

Hallitus vastasi arvosteluun korostamalla Suomen kiihtyvää talouskasvua. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Eero Suutari (kok.) sanoi, että hallituksen veropolitiikan suurin voittaja on tavallinen suomalainen palkansaaja.

– Ensi vuonna ansiotulojen verotusta kevennetään lähes 300 miljoonalla ja yhteensä hallitus on keventänyt työn verotusta yli 1,3 miljardilla eurolla painottaen kevennystä pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin, Suutari sanoi.

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.