Oppositio ryöpytti jälleen hallituksen talouslinjaa – hallitus kehui talouskasvua ja veronalennuksia

Eduskunta käsittelee keskiviikkona valtion ensi vuoden budjettia

Hallituksen talouspolitiikasta puuttuu sydän, toisti suurin oppositiopuolue SDP ryhmäpuheessaan, kun eduskunta aloitti valtion ensi vuoden budjetin palautekäsittelyn.

SDP:n mukaan vetoomuksista ja lupauksista huolimatta oikeudenmukaisuutta ei ole palautettu, vaikka Suomi saa maailmantaloudesta vetoapua ja talous kasvaa vihdoin.

– Hallitus on perustellut leikkauslinjaansa julkisen talouden kuntoon laittamisella. Samaan aikaan hyvätuloisia suosiva veropolitiikka on heikentänyt hyvinvointivaltion rahoituspohjaa. Suomi ei tule kuntoon, sillä budjettikirjan mukaankin julkisen talouden rakenteellinen alijäämä kasvaa vuodesta 2016 vuoteen 2019, sanoi puheen pitänyt Krista Kiuru (sd.).

Kiurun mukaan jopa diabeteslääkkeistä on leikattu ja keliakiakorvaukset on lakkautettu. Arvovalinnoista tai niiden puutteesta kertovat SDP:n mukaan hyvin niin lomarahojen leikkaukset kuin koulutuslupauksen pettäminenkin.

– Harva uskoisi, että kaiken tämän jälkeen hallitus kehtaa jakaa omille etupiireille merkittäviä veroetuuksia. Mutta kyllä Sipilän hallitus kehtaa, Kiuru ryöpytti.

Palkansaajien verotus kevenee

Perussuomalaiset puolestaan kysyy, miksi hallitus pysyy tiukasti omissa alkuperäisissä ehdotuksissaan eikä ole ottanut perussuomalaisten vaihtoehtobudjettia huomioon.

– Sitä varten niitä vaihtoehtoisia budjetteja laaditaan, jotta niistä saisi ideoita järkevään asioiden hoitoon. Nyt ne näytetään heitetyn ylimielisesti roskakoriin – toivottavasti ehdotuksemme on edes luettu, puheen pitänyt Leena Meri sanoi.

Vihreät ihmetteli, että hallitus on myöntänyt yhteiskunnan eriarvoistumisen olevan aikamme suurimpia haasteita, mutta samalla se ei edes tavoittele tuloerojen kaventamista.

– Eriarvoisuuden kasvu on väärä suunta, ja suuri ongelma on se, että osan köyhyys on niin syvää, että perusturvalla ei enää tule toimeen, sanoi Ozan Yanar (vihr.).

Hallitus vastasi arvosteluun korostamalla Suomen kiihtyvää talouskasvua. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Eero Suutari (kok.) sanoi, että hallituksen veropolitiikan suurin voittaja on tavallinen suomalainen palkansaaja.

– Ensi vuonna ansiotulojen verotusta kevennetään lähes 300 miljoonalla ja yhteensä hallitus on keventänyt työn verotusta yli 1,3 miljardilla eurolla painottaen kevennystä pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin, Suutari sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.