Oppositio tyrmää "poliisipuolueiden" leikkausaikeet poliisista

Parlamentaarinen työryhmä suositteli aiemmin leikkausten perumista

Oppositio suomii hallitusta julkisuuteen vuotaneista sisäisen turvallisuuden linjauksista. Syynä tiukkoihin puheenvuoroihin on Helsingin Sanomien uutinen, jonka mukaan torstaina julkistettavassa sisäisen turvallisuuden selonteossa ollaan jakamassa lisäleikkauksia sekä poliisille että Rajavartiolaitokselle.

STT:n tietojen mukaan selonteosta löytyy sekä virkamiestyönä tehty tilannekuva että hallituksen toimenpidelinjaukset. Isoksi kysymykseksi on muotoutumassa se, kuinka hyvin hallituksen leikkauslinjaukset sopivat tilannekuvaan.

– Meillä on pohjilla jo aiempia leikkauksia, jotka tulevat vähentämään kriittisesti poliisien määrää. Tämä kehitys pitäisi pysäyttää, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) STT:lle.

Kari Tolvasen (kok.) johtama parlamentaarinen työryhmä totesi viime vaalikauden lopussa yksimielisesti, että vuoden 2015 kehyspäätöksen sopeutukset pitäisi palauttaa välttämättömien toimintojen turvaamiseksi sisäisessä turvallisuudessa ja oikeudenhoidossa. Summa tarkoittaisi 75 miljoonan euron leikkauspäätösten perumista sisäministeriön ja oikeusministeriön rahoista vuosina 2016–2019.

Lehtitietojen mukaan poliisien määrää aiotaan tuoreessa selonteossa kutistaa 7250:stä 7000:een ja Rajavartiolaitoksen on löydettävä 15 miljoonaa lisäsäästöjä vuoteen 2020 mennessä.

Oikeusturva huolestuttaa

Oppositiopuolueiden ryhmäjohtajat kummastelevat leikkausten tulosuuntaa.

– Kun viime vaalikaudella keskusteltiin poliisien resursseista, esimerkiksi keskusta ja perussuomalaiset pitivät suurta ääntä haja-asutusalueiden vasteajoista. On suuri yllätys, että keskustan ja perussuomalaisten johdolla viranomaisten toimintaedellytyksiin on kohdistumassa näin suuri heikennys, sanoo Antti Lindtman (sd.).

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen kummastelee kokoomuksen ja perussuomalaisten kaltaisten "poliisipuolueiden" päätöstä.

– Poliisiin kohdistuvat leikkaukset kuulostavat huolestuttavalta. Poliisista on leikattu viime kaudellakin. Jos leikataan entisestään, kansalaisten oikeusturvan ja turvallisuuden tunteen kannalta tilanne on huono.

RKP:n Anna-Maja Henriksson kummastelee lyhyttä muistia eduskunnan tiloissa, koska reilu vuosi sitten parlamentaarinen työryhmä edellytti aivan toisenlaisia toimia.

– Tulossahan on myös valtavia leikkauksia oikeudenhoidon puolella. Olen erittäin huolissani kokonaistilanteesta.

Myös Peter Östman (kd.) tyrmää leikkaukset.

– Hallitus on laittanut visiokseen hallitusohjelmassa, että Suomi on maailman turvallisin maa asua, yrittää ja tehdä työtä. Puheet ja teot eivät todellakaan kohtaa tässä.

Selonteko julkaistaan torstaina. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei halunnut kommentoida vuotaneita tietoja.

Korjattu uutista (18.5.): Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan nimeksi sanottiin jutussa Anna-Kaisa Pekonen. Nimi on Aino-Kaisa Pekonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.