"Oppositio ymmärtää markkinatalouden lainalaisuuksia paremmin kuin hallitus"

Sote-uudistusta ryöpytettiin kyselytunnilla.

Oppositiopuolueet ovat kyselytunnilla hyökänneet hallituksen sote-uudistussuunnitelmia vastaan viitaten siihen, että myös hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kyseenalaisti sen.

– Voitteko luvata kaikille suomalaisille, että tämä teidän ajamanne uudistus ei kiristä verotusta, lisää hallintoa ja byrokratiaa tai karsi palveluja ja palveluverkkoa, kysyi SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi sanoen, että riskitekijöiden lista voi hyvinkin toteutua, jos uudistusta ei saada toteutettua.

– Olen kanssanne eri mieltä. Tämän uudistuksen myötä palvelujen saatavuus paranee, asiakaslähtöisyys paranee ja hoidon saatavuus paranee. Olen varma myös, että terveyserojen kaventaminen on tämän uudistuksen myötä paremmin mahdollista.

Myös valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vakuutti uudistuksen tuovan hyötyjä.

– Kun lait on hyväksytty, toimeenpano lopulta ratkaisee kustannushyödyn. Tässä on paljon, paljon hyvää ja uskon siihen, että myös nämä taloudelliset tavoitteet toteutuvat, Orpo sanoi.

"Kumpi parempi - uudistus vai uudet vaalit?"

Oppositiosta nostettiin esiin myös huolta siitä, että markkinat jaetaan isojen toimijoiden kesken eivätkä pienet toimijat pääse mukaan.

– Tällä hetkellä näyttää, että oppositio ymmärtää markkinatalouden lainalaisuuksia paremmin kuin hallitus, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Hallitus sai jälleen vastata myös siihen, miksi uudistusta ei viedä etukäteen EU-oikeudelliseen arviointiin vaan hallitus ajaa sitä eteenpäin riskillä.

Hallituksen mukaan huolellisesti tehty arvio on, ettei EU-notifiointiin ole tarvetta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne otti kiinni pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheista, joiden mukaan sote-uudistus joko saadaan läpi tai sitten edessä ovat uudet vaalit.

– Pääministeri, kumman näistä luulette, että tavalliset kansalaiset haluavat nähdä, kumpi on heille parempi?

– Varmasti kansalaiset haluavat, että me poliitikot emme enää jappase sote-uudistuksen kanssa vaan teemme sen, Sipilä vastasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.