Oppositiojohtajat hallituskuviosta: Arvojen puolustaminen olikin valtapeliä

"Köyhien kurjistaminen ja rikkaiden rikastuttaminen vain jatkuu, jos Uusi vaihtoehto -ryhmä kuuluu hallitukseen."

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä hallitustilanteen kehitys näyttää enemmän valtapelureiden kikkailulta kuin arvojen puolustamiselta.

Jatkamalla yhteistyötä perussuomalaisista irtaantuneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kanssa keskusta ja kokoomus selkeästi hyväksyisivät kovan linjan turvapaikkapolitiikassa, sillä myös uudessa ryhmässä on ihmisoikeuksille kielteistä ja Suomea sulkevaa linjaa ajavia.

Etenkin kokoomukselta Uusi vaihtoehto -ryhmän hyväksyminen hallitukseen näyttäisi Niinistöstä erikoiselta. Kokoomus on korostanut, ettei voinut jatkaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa, sillä tämän näkemykset ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta ovat ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

– Soinilainen ihmisoikeuksille kielteinen linja kyllä käy, mutta kyse oli enemmänkin Halla-ahon henkilöstä.

Timo Soini lopetti puolueen puheenjohtajana viikonloppuna.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että se, mikä eilen näytti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) arvojohtajuudelta, näyttää tänään puhtaalta opportunismilta.

Tähän asti halla-aholaiset ovat olleet virtaus perussuomalaissa, jonka Soini on antanut olla. Halla-ahoa kannattavasta äärisiivestä hankkiuduttiin nyt eroon, Andersson muotoilee.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkaa täysin sitä historian perinnettä, mikä Sipilällä ja hallituksella perussuomalaiset mukaan lukien on ollut tähän asti. Köyhien kurjistaminen ja rikkaiden rikastuttaminen vain jatkuu, jos Uusi vaihtoehto -ryhmä kuuluu hallitukseen.

Hän arvioi, että perussuomalaisten puoluekokoustulos henkilövalinnoissa on ollut "karmea yllätys" maltillisemmaksi kuvatulle, entisen SMP:n hengessä olevalle porukalle.

– Se on juurisyy siihen, mitä tapahtui tänään. Olen pitänyt tätä pari päivää jo todennäköisenä.

Hän sanoi kuunnelleensa Soinin puhetta Kultarannassa, mistä syntyi käsitys, ettei "tämä jää tähän".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.