Oppositiosta vaaditaan sote-painostuksen lopettamista ja valiokunnalle työrauhaa – "Uutiset keskustan toiminnasta huolestuttavia"

SDP:n ja vihreiden puheenjohtajat vaativat, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annetaan työrauha ja että painostus sote-uudistuksen käsittelyssä loppuu. Demareiden Antti Rinne katsoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja keskusta yrittävät painostaa eduskuntaa valtapoliittisista syistä.

–  On päivänselvää, että eduskunnan ja valiokuntien on saatava tehdä työnsä asiallisesti ja mahdollisimman ripeästi, kun kyseessä on näin merkittävä uudistus. Siksi vaadin pääministeri Sipilää lopettamaan eduskunnan painostuksen välittömästi, Rinne sanoo.

Hän lisää, että eduskunnalle pitää sallia soten asianmukainen käsittely. Hänen mukaansa asiassa on kyse länsimaisen demokratian periaatteista.

Myös vihreiden Touko Aalto katsoo, että eduskuntaan on kohdistunut painostusta. Hän pitää asiaa huolestuttavana.

–  Uutiset keskustan toiminnasta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ovat huolestuttavia. Poliittinen pelaaminen kansanvallan ja hyvän hallinnon kustannuksella on lopetettava, Aalto sanoo tiedotteessaan.

Aalto sanoo tiedotteessaan, että hallituspuolueiden on lopetettava kiukuttelu käsittelyn vaatimasta ajasta ja hyväksyttävä se, että soten ongelmien korjaaminen vie aikaa.

–  Perustuslakivaliokunta vaati mittavia muutoksia valinnanvapauslakiin ja edellytti, että käsittelyyn varataan riittävä aika. Sote-esityksen sisältö- ja aikatauluongelmat ovat hallituksen omaa tekoa, Aalto sanoo.

Kiuru: Valiokunta ei ollut lähelläkään äänestämistä

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei päässyt tänään ratkaisuun sote-uudistuksen käsittelyaikataulusta, vaan kokous päättyi julkisiin erimielisyyksiin.

Hallitusryhmät olivat ehdottaneet valiokunnan työn jatkamista 6. heinäkuuta saakka, kertoi valiokunnan varapuheenjohtaja, hallituspuolue keskustan Hannakaisa Heikkinen kokouksen jälkeen.

Heikkisen mukaan valiokunnan puheenjohtaja, oppositiopuolue SDP:n Krista Kiuru ei sallinut äänestystä asiasta vaan lopetti kokouksen. Kiurun mukaan valiokunta ei ollut vielä lähelläkään sitä, että asiasta olisi päästy äänestämään.

Pääministeri Sipilä sanoi STT:lle eduskunnassa, ettei hän ole hoputtanut valiokuntaa, vaan kertonut vain virkamiesarvion. Sen mukaan uudistus lykkääntyy vuoteen 2021, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ei ole heinäkuun loppuun mennessä valmis ja perustuslakivaliokunnan käsittelyssä elokuussa.

–  Se on vaan fakta, eduskunta tietenkin päättää aikatauluistaan, Sipilä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sote-kiistely paisui huutomyrskyksi Arkadianmäellä – mietinnön aikataulu jäi yhä auki

Uusimmat

Kotimaa

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, kertoo THL

Äänestyksen hävinnyt ehdokas jätti valituksen – Keltinmäen aluekappalaisen valintaa käsittelee seuraavaksi hallinto-oikeus

Koulut alkavat Keski-Suomessa pääosin ensi viikon keskiviikkona – yhdessä kunnassa jo maanantaina

Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnanjohtaja vaihtui – ruoriin hyppää kuohuttavasta katoamistapauksesta tuttu mies

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.