Varas vei perheen autot ja tietokoneet – "Eniten harmittaa lasten kuvat"

Viikonloppuna Jyväskylän Oravasaaressa tapahtui törkeä asuntomurto. Varkaat veivät tietokoneita, muuta elektroniikkaa ja jopa autotkin pihasta. Perheen isää Mikko Purhosta harmittaa kuitenkin eniten kovalevyjen mukana menneet kuvat lapsista.

– Niitä oli paljon läppärissä ja kiintolevyllä. Eihän niillä juuri mitään rahallista arvoa ole, mutta ilmeisesti ne olivat niin näkyvillä, että kaikki lähti mukaan, Purhonen pahoittelee.

Purhonen itse oli murron aikaan lasten kanssa vanhempiensa luona käymässä ja avovaimo matkalla Helsingissä. Poliisi tutkii tapausta, mutta rosvojen jäljille ei ole vielä päästy.

Kuvat talteen kahteen paikkaan

Valokuvayrittäjä Harri Jussila arvelee, että paperinen kuva-albumi ei lähde varkaiden mukaan yhtä helposti kuin tekniset laitteet. Pilvipalvelutkin hän mainitsee hyviksi vaihtoehdoiksi, mutta niissäkin on ongelmansa.

– Kuka tietää mikä pilvipalvelu on 20 vuoden päästä vielä olemassa tai kuka sen omistaa. Nyrkkisääntöhän on, että kuvat olisivat sähköisesti tallennettuina vähintään kahdessa paikassa, Jussila toteaa.

Pilvipalvelu on ehkä tulipalon kannalta turvallisin vaihtoehto kuvien tallentamiseen. Pitkään valokuvaajana toiminut Jussila kertoo kuulleensa huhun, että ennen vanhaan palomiehiä oli ohjeistettu pelastamaan valokuvat palavasta talosta heti ihmisten jälkeen.

Kuvaajan työssä perinteisen paperikuvan arvo on osoittautunut korvaamattomaksi. Paperisen valokuvan saa tarvittaessa skannattua koneellekin, kun taas herkät kovalevyt ja muistikortit rikkoutuvat helposti. Ainakin tärkeimmistä kuvista Jussila kehottaa ottamaan myös kehitetyn paperikuvan.

– Varsinkin jos kuvissa on ihmisiä tai etenkin pieniä ihmisiä. Niitä hetkiä on mahdoton korvata, tilanteita pystyy harvoin lavastamaan uudelleen, Jussila sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .