Oriolan lääkkeiden toimitusvaikeudet eivät vieläkään ole ohi

Apteekkariliitto kertoo jopa hätätoimituksissa olevan puutteita.

Apteekkariliitto kertoo, että kaikki apteekit eivät vieläkään ole saaneet edes hätätoimituksena tilaamiaan lääkkeitä. Ongelmat johtuvat lääketukkuri Oriolan tietojärjestelmäuudistuksesta, jonka epäonnistumisen seurauksena lääkkeiden toimitus jumittaa.

Liiton arvion mukaan suurin osa apteekeista on kuitenkin saanut ainakin joitain tilaamistaan lääkkeistä.

– Mutta kun toimitukset ovat puutteellisia. Jos lääketoimituksesta tulee perille vaikka valtaosakin, se ei riitä, koska puuttumaan voi jäädä lääkkeitä, joita asiakas ehdottomasti tarvitsee, kuvailee ongelmaa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Liitto kerää parhaillaan tietoja kentältä, jotta se pystyisi muodostamaan kokonaiskuvan tilanteesta.

– Meillä on normaalisti hyvä ketjun toimitusvarmuus, joten siksi tämä on vakavaa.

Sandler kertoo, että lääkejakelu perustuu siihen, että apteekki saa tilaamansa valmisteet vuorokaudessa.

– Lääkkeitähän Suomessa on, ne vain makaavat Espoon varastolla, koska tietojärjestelmäsyistä niitä ei pystytä toimittamaan.

Apteekkariliiton aiemmin viikolla keräämien tietojen mukaan noin kaksi kolmesta apteekista ilmoitti, että niiltä puuttuu lääkkeitä merkittävästi.

– Nyt apteekit metsästävät lääkkeitä naapuriapteekeista tai muilta paikkakunnilta ja tekevät yhteistyötä sairaaloiden kanssa.

Lääketeollisuus pitää vakavana

Lääketeollisuus ry pitää Oriolan lääkkeiden toimitusongelmia hyvin valitettavina ja yllättävinä. Yhdistyksen lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta luonnehtii tilannetta ainutlaatuiseksi. Hän huomauttaa, että toimitusvaikeudet ja Oriolan tietojärjestelmäongelmat tulivat yllätyksenä kaikille.

– Eiväthän tällaiset seikat saisi vaikuttaa lääkehuollon kannalta näin keskeiseen asiaan. Tämä on todella valitettavaa, Rinta toteaa.

Hän luottaa, että Oriola saa järjestelmät kuntoon nopeasti ja että yhtiö tekee kaikkensa, jotta sen jakelu alkaisi toimia.

– Tällaista ei saisi tapahtua. Tässä on potilaiden lääkehoitojen jatkuvuus vaakalaudalla, ja tämä on siinä mielessä hyvin vakava asia.

Rinta sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että vastaavaa olisi koskaan aiemmin tapahtunut Suomessa. Apteekkariliiton Sandler muistelee, että ainoastaan joskus ankaran pakkasen tai myräkän vuoksi jokin yksittäinen kuljetus on voinut jäädä menemättä perille.

Oriolan mukaan viivästykset lääketoimituksissa jatkuvat ainakin vielä tänään, mutta lääkkeiden toimituskyky paranee koko ajan. Yhtiö on pahoitellut tilannetta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri varoitti keskiviikkona, että Oriolan toimitusvaikeudet voivat uhata jo potilasturvallisuutta, ellei järjestelmää saada pikaisesti toimimaan.

Oriola ilmoitti tänään aamulla, että se tiedottaa tilanteesta seuraavan kerran myöhään iltapäivällä eikä yrityksen johto kommentoi asiaa sitä ennen.

Fimea jatkaa tiivistä valvontaa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea teki keskiviikkona tarkastuskäynnin Oriolaan. Fimean tietojen mukaan toimitusongelmat olivat pahimmat Varsinais- ja Pohjois-Suomessa. Fimea edellyttääkin, että Oriola parantaa asiakastiedotustaan viipymättä.

Fimean edustajat keskustelevat Oriolan kanssa tänään siitä, missä mennään ja mitä eilisillan, yön ja aamun aikana on tapahtunut, kertoo johtaja Eija Pelkonen. Hän arvioi, että lääkkeiden toimitusten viivästykset ja tilaussuman purku voivat heijastua apteekeissa vielä ensi viikollakin, vaikka toimitusvarmuus jatkuvasti paranee.

– Tilanne on vakava, koska se on poikkeuksellinen. Meillä on lääketukkukauppa, joka vastaa lähes puolesta maan lääkejakelusta apteekeille ja sairaaloille. Jos ketju ei toimi kuten sen pitäisi, näkyy se äkkiä ongelmina.

Pelkonen huomauttaa, että apteekit ja sairaala-apteekit ovat tottuneet saamaan tavaraa lääketukkurilta päivittäin, eikä niillä siksi ole isoja varastoja omasta takaa. Hän kertoo, että jälkipyykin aika on sen jälkeen, kun nyt päällä oleva ongelma on saatu ratkaistua.

– Käymme Oriolan kanssa läpi, mikä meni pieleen ja mitä tästä on opittu. Toki tästä tulee vaikutuksia kaikkeen lääkehuollon ketjuun.

Sosiaali- ja terveysministeriö odottaa Fimealta myöhemmin arviota siitä, voisiko vastaava tilanne toistua. Tuolloin tulee pohdittavaksi myös, tuleeko lainsäädäntöön mahdollisesti tehdä jotain muutoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Apteekkariliitto: Noin joka kuudennessa apteekissa lääkejakelutilanne on parantunut

Lääketeollisuus Oriolan jakeluvaikeuksista: "Potilaiden hoitojen jatkuvuus vaakalaudalla"

Lääkkeiden toimitusvaikeudet saivat sairaalat huolestumaan potilaiden turvallisuudesta

Apteekkariliitto: Harvinaiset lääkkeet ongelma – potilaiden hoito voi vaaraantua

Oriolan lääketoimitusten ongelmat jatkuvat – yli kaksi kolmasosaa pystytty toimittamaan perille

Oriolalla ongelmia lääketoimituksissa – apteekkarien mukaan kaikkia tärkeitä lääkkeitä ei ole tullut perille

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän keskustaan tulossa iso kulttuuriuudistus: "Käänteentekevin sitten Kävelykadun perustamisen"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus "ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Uusia kutsuja Linnan juhliin: "Melkoisesti säikähdin"

Asukkaan ripeä toiminta pelasti keittiön vaurioilta, kun astianpesukone syttyi palamaan – tietäisitkö sinä, mitä vastaavassa tilanteessa pitää tehdä?

Jyväskylä isännöi Ahtisaari-päiviä ensimmäistä kertaa – torstaina KSML.fi:ssä suora lähetys Arto Nybergin vetämästä keskustelutilaisuudesta

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.