Orpo: Eduskunta- ja EU-vaalit voisi yhdistää

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kevään eduskuntavaalien ja eurovaalien yhdistäminen voisi olla järkevää. Eduskuntavaalien aikaistamisesta huhtikuulta tammikuulle hän ei ole kiinnostunut käymään keskustelua. Maakuntavaalit Orpo säilyttäisi hallituksen linjauksen mukaisesti lokakuussa 2018.

– Tarkka eurovaalipäivä ei ole vielä tiedossa, mutta voisi olla järkevää pitää ne samassa yhteydessä eduskuntavaalien kanssa.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) ehdotti vastikään eduskuntavaalien aikaistamista tammikuulle 2019, jotta uusi hallitus saadaan muodostettua ja sen toiminta vauhtiin hyvissä ajoin ennen kesälomia.

Eikö tammikuisiin 2019 eduskuntavaaleihin olisi kätevä yhdistää maakuntavaalit lokakuulta 2018?

– Hallituksen linjaus on, että maakuntavaalit pidetään lokakuussa.

Maakuntavaalien äänestysprosentin pelätään jäävän alhaiseksi, sillä Suomessa on lyhyen ajan sisällä neljät vaalit alkaen presidentinvaaleista tammikuussa 2018 europarlamenttivaaleihin kesäkuussa 2019.

– Toki äänestysinto voisi olla suurempi, jos maakuntavaalit olisivat toisten vaalien yhteydessä. Aito huoli tässä on se, että tutkimusten valossa maakuntavaalit eivät juuri kiinnosta ihmisiä.

Orpon mukaan vaaliajankohtia tärkeämpi kysymys on, miksi vaalit eivät kiinnosta.

– Se on perimmäinen huoli ja vaatii kovempaa pohdintaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .