Orpo HS:lle: Suomelta voi jäädä saamatta tiedustelutietoa terrorismista

Orpon mielestä yksi uhkakuva on, että Suomen verkkovalvonnan heikkouksia voitaisiin käyttää terrori-iskujen valmisteluun.

Suomen viranomaisten rajalliset keinot kerätä tiedustelutietoa saattavat heikentää mahdollisuuksia saada terrorismiin liittyvää tietoa muilta mailta, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.) Helsingin Sanomille.

Hänen mukaansa tietojen vaihto on vastavuoroista ja Suomi ei välttämättä näyttäydy kiinnostavana kumppanina muiden silmissä.

- Lepäämme tiedustelutiedon saannissa paljolti kansainvälisten kumppaneiden hyvän tahdon varassa, hän sanoo lehdessä.

Orpon mielestä yksi uhkakuva on, että Suomen verkkovalvonnan heikkouksia voitaisiin käyttää terrori-iskujen valmisteluun.

Suomen tiedustelumahdollisuuksia pyritään parantamaan uudella tiedustelulainsäädännöllä, jonka on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan 2017. Lakimuutoksella halutaan lisätä muun muassa viranomaisten valtuuksia verkkovalvonnassa.

Tiedustelutiedon vaihtamisesta on puhuttu jälleen paljon Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Euroopan turvallisuusviranomaisia on syytetty siitä, ettei tiedustelutieto ole kulkenut eri maiden välillä riittävän sujuvasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi vastaa kritiikkiin toiminnastaan Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä: "Poikkeuksellista, että mielenosoituksen järjestäjä ei noudata määräyksiä"

Silja Europalta löytyi kaksi kuollutta nuorta aikuista, ei merkkejä väkivallasta – eri hyteistä löytyneet kuolleet olivat Suomesta

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Yön uutiskooste: Mielenosoituksia, Brexit-jankkausta, jalkapalloyllätys ja huonon ajokelin varoitus

Kolumni: Seikkailupuiston lopettaminen oli jyväskyläläisille lapsiperheille järkytys – nyt paikka on vielä järkyttävämpi

Sunnuntai on lämmin, lumi ja räntä pysymässä Keski-Suomen yläpuolella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.