Orpo HS:lle: Suomelta voi jäädä saamatta tiedustelutietoa terrorismista

Orpon mielestä yksi uhkakuva on, että Suomen verkkovalvonnan heikkouksia voitaisiin käyttää terrori-iskujen valmisteluun.

Suomen viranomaisten rajalliset keinot kerätä tiedustelutietoa saattavat heikentää mahdollisuuksia saada terrorismiin liittyvää tietoa muilta mailta, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.) Helsingin Sanomille.

Hänen mukaansa tietojen vaihto on vastavuoroista ja Suomi ei välttämättä näyttäydy kiinnostavana kumppanina muiden silmissä.

- Lepäämme tiedustelutiedon saannissa paljolti kansainvälisten kumppaneiden hyvän tahdon varassa, hän sanoo lehdessä.

Orpon mielestä yksi uhkakuva on, että Suomen verkkovalvonnan heikkouksia voitaisiin käyttää terrori-iskujen valmisteluun.

Suomen tiedustelumahdollisuuksia pyritään parantamaan uudella tiedustelulainsäädännöllä, jonka on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan 2017. Lakimuutoksella halutaan lisätä muun muassa viranomaisten valtuuksia verkkovalvonnassa.

Tiedustelutiedon vaihtamisesta on puhuttu jälleen paljon Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Euroopan turvallisuusviranomaisia on syytetty siitä, ettei tiedustelutieto ole kulkenut eri maiden välillä riittävän sujuvasti.