Orpo: Kuntien vastaanottopakkoa ei toistaiseksi tarvita

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että kuntia ei toistaiseksi tarvitse velvoittaa turvapaikanhakijoiden vastaanottoon, vaikka velvoitetta koskeva esitys on virkamiesten pöydällä pohdinnassa.

– Kun turvapaikanhakijoiden määrät ovat niin suuria, me joudumme varautumaan erilaisiin tilanteisiin. Mutta toistaiseksi vastaanottokeskusten perustaminen on saatu pelaamaan vapaaehtoisesti, Orpo sanoi STT:lle torstaina.

Hänen mukaansa sekä kunnilta että yksityisiltä tahoilta on tullut runsaasti tarjouksia sijoituspaikoista.

Turvapaikanhakijoita tulee silti edelleen kovaan tahtiin. Orpo ei halua arvioida, joudutaanko pakkoon turvautumaan lähiaikoina.

– Mutta olen oppinut matkan varrella tässä maahanmuuttokeskustelussa, ettei aina tiedä, mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan.

Valmisteltu asetus velvoittaisi kunnat ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan sekä järjestämään vastaanottokeskuksille tiloja ja henkilökuntaa. Kuluista vastaisi valtio, kuten nytkin.

"Niinistöllä kiire irtisanoutua"

Useat mediat kertoivat aiemmin tällä viikolla, että sisäministeriössä valmisteltua asetustekstiä olisi ollut määrä käsitellä valtioneuvoston istunnossa lähiaikoina.

Hämminkiä asiasta syntyi, kun puolustusministeri ja perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kirjoitti torstaina blogissaan, ettei hallitus valmistele tällaista asetusta. Orpo sanoo, ettei asiasta olekaan vielä puhuttu hallituksessa.

– Tämä oli vasta valmistelussa. Ministeri Niinistöllä näytti olevan kiire irtisanoutua siitä, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa asiaa pohditaan hallituksen piirissä, jos se tulee ajankohtaiseksi.

Orpo ei halunnut tarkemmin arvioida, miten vaikeaa asiasta olisi löytää poliittinen sopu.

– Hallitus tekee yhdessä päätöksiä, Orpo sanoi.

Sisäministeriön ylijohtaja Jorma Vuorio kertoi STT:lle, että asetusta on luonnosteltu sitä varten, että valtioneuvosto voi tarvittaessa tehdä asiasta päätöksen nopeasti. Ilman poliittista päätöstä asia ei tietenkään etene, hän korosti.