Liian kaukana poliisista sijaitsevia vastaanottokeskuksia suljetaan – Katso kartasta kaikkien Suomen keskusten sijainnit

Turvallisuuden kannalta väärissä paikoissa olevia vastaanottokeskuksia suljetaan, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo. Esimerkiksi hän mainitsee keskukset, jotka ovat liian kaukana poliisin näkökulmasta. Vielä ei ole tiedossa suljettavia paikkoja.

Orvon mukaan valmistelussa on lainmuutos, joka mahdollistaa vartiointiliikkeiden vartijoiden työskentelyn vastaanottokeskusten sisällä. Tällä hetkellä vartijat saavat toimia vain keskusten ulkopuolella.

Orvon mukaan Suomi on Euroopassa yksi hallitsemattoman muuttoliikkeen kohdemaista. Hänen mukaansa rikosten ennaltaehkäisyssä pitää pystyä tekemään enemmän.

–??Heti Suomeen tullessa koulutetaan ja valistetaan lainsäädännöstä, kulttuurista, naisen asemasta ja mitä Suomessa saa tehdä ja mitä ei, Orpo sanoo.

Kymmenkunta raiskausjuttua

Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna kymmenkunta raiskausjuttua, jossa epäiltynä on turvapaikanhakija, kerrotaan Poliisihallituksesta STT:lle. Arvio turvapaikanhakijoiden kymmenestä raiskausepäilystä oli hallituksen tiedossa alkuviikosta, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.), sisäministeri Orpo, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sekä poliisin ja sisäministeriön ylin johto pitivät kriisikokouksen. Sipilän mukaan "lisätoimista" tiedotetaan ensi viikolla.

–?Valmistelussa on laki, jotta törkeisiin rikoksiin Suomessa syyllistynyt ulkomaalainen voitaisiin poistaa maasta ja palauttaa lähtömaahan, Orpo sanoo.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijan syyllistyessä rikokseen turvapaikkahakemus otetaan välittömästi käsittelyyn.

–?Tuomiolla on merkittävä vaikutus turvapaikkapäätökseen. Toivottavasti voimme pian karkottaa välittömästi, Orpo sanoo.

Suomi neuvottelee parhaillaan palautussopimuksista Irakin ja Afganistanin kanssa. Orvon mukaan myös Somalian kanssa aloitetaan neuvottelut.

–?Sopimus on edellytys sille, että palautuksia voi tehdä. Se on iso prioriteetti hallitukselle, Orpo sanoo.

Hänen mukaansa turvapaikanhakijoiden tekemistä vakavista rikoksista on syytä kertoa mahdollisimman avoimesti, lainsäädännön mukaan.

–?Kaikki tulee kuitenkin ennemmin tai myöhemmin selville, Orpo sanoo.

Klikkaamalla kuvaketta kartan otsikon oikealla puolella voit valita näkyviin joko tämänhetkisen tai syyskuun tilanteen ja vertailla näitä keskenään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kartta: Vastaanottokeskusten määrä nelinkertaistui – "Entiset tilat täynnä"

Poliisi: Tiedossa noin 10 raiskausepäilyä, joissa epäilty on turvapaikanhakija

Raisiossa epäillään turvapaikanhakijan raiskanneen 14-vuotiaan

Oikeusministeri epäillyistä raiskauksista: "Pöyristyttäviä, surullisia, käsittämättömiä"