Orpo: Reilusti alle puolet hakijoista saa turvapaikan

Sisäministeri Petteri Orvon (kok.) mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on tällä hetkellä niin suuri, ettei vastaanottotiloja saada käyttöön sitä tahtia kuin ihmisiä tulee. Sisäministeriö kertoi eilen, että Suomi valmistautuu turvapaikanhakijoiden teltta- ja konttimajoitukseen.

– Tämä on väliaikaista, mutta jos määrät pysyvät korkealla, sitä joudutaan käyttämään pitempäänkin, Orpo sanoi politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa.

Lokakuussa Eurooppaan tullut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita näkyy nyt Suomessa. Turvapaikanhakijamäärät ovat kääntyneet Suomessa jälleen reippaaseen kasvuun. Suuret turvapaikanhakijamäärät ovat vieneet Ruotsin kyvyn ottaa turvapaikanhakijoita äärirajoille. Orpo arvioi, että yksi syy turvapaikanhakijoiden määrien kasvuun Suomessa on se, että Ruotsissa on niin paljon turvapaikanhakijoita.

– Ruotsin pitäisi vielä harkita järjestelykeskuksen perustamista Etelä-Ruotsiin. Se tietenkin siirtää paineen Tanskalle ja sen jälkeen Saksalle, mutta se on ainut tie tilanteen ratkaisemiseksi, Orpo sanoi.

Hädälle ei pidä ummistaa silmiä

Hän muistutti, ettei pidä ummistaa silmiä sille suurelle määrälle hätää, mitä Euroopan ympärillä on.

– Meidän velvollisuutemme on edelleen auttaa. Mutta me voimme auttaa vain niin, että saamme hallitsemattoman muuttoliikkeen järjestyksen, jotta voidaan auttaa niitä, jotka ovat todellisen avun tarpeessa, Orpo sanoi.

Hän arvioi, että reilusti alle puolet turvapaikanhakijoista saa turvapaikan. Orvon mukaan tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, onko luku 30 tai 40 prosenttia.

Orvon mukaan hakijoiden motiivit lienevät jossakin muualla, jos turvapaikkakriteerit eivät täyty.

– Varmaan on paljon tietämättömyyttä tai väärää informaatiota siitä, millä perusteella Suomesta turvapaikan saa, Orpo sanoi.

Tilaisuudessa kysyttiin, onko kaksi kolmasosaa turvapaikanhakijoista sitten liikkeellä paremman elämän toivossa, siirtolaisina.

– Varmaan sen voi noinkin ilmaista, Orpo sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.