Orpo: Suomen taloustilanne on huolestuttava

Valtiovarainministerin mukaan julkiseen talouteen saatetaan ensi keväänä tarvita vielä 1–2 miljardin lisäleikkaukset.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo olevansa erittäin huolissaan Suomen talouden tilasta. Orpo sanoi kokoomuksen puoluevaltuustossa, että vaikka taloudessa on nyt paljon positiivisia merkkejä, eivät ne vielä näy julkisen talouden puolella.

Orpo toisti valtuustossa Helsingin Sanomien haastattelussa esittämänsä näkymän, että julkiseen talouteen saatetaan ensi keväänä tarvita vielä 1–2 miljardin lisäleikkaukset, elleivät talous ja työllisyys kohene selvästi.

– Puhun siitä, miltä ennusteet näyttävät nyt. Talouskasvu on nyt tänä ja ensi vuonna yhden prosentin luokkaa. Jos työllisyys on ensi keväänä kohentunut ja talouskasvu aidosti vahvistunut, niin sopeutustarvetta ei ole. Halusin kertoa, että valtiovarainministerinä olen tällä hetkellä hyvin huolissani siitä miltä tilanne näyttää, Orpo sanoi STT:lle.

Orpo korosti, että kasvun lisäksi tarvitaan rakenteellisia toimia työttömyyden laskemiseksi. Se, että samoilla seuduilla on runsaasti työpaikkoja avoinna ja paljon työttömiä kertoo Orpon mielestä, että työn kannustavuudessa on ongelma.

– En syytä työtöntä, vaan järjestelmää.

Hänen mielestään on ensiarvoisen tärkeää, että esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalle saadaan väkeä omien työttömien joukosta.

Lisäleikkaus olisi isohko, sillä hallituksen tähän mennessä päättämät julkisen talouden leikkaukset ovat kooltaan noin neljä miljardia euroa. Orpo sanoi, ettei usko leikkausvaroituksesta olevan oleellista haittaa kokoomuksen kuntavaalikampanjalle ensi keväänä.

–  En halua itseisarvoisesti synkistellä, mutta positiiviset uutiset ei näy vielä julkisessa taloudessa, Orpo sanoi.

Orpo tölväisi puheessaan oppositiota ja sanoi sen elävän unelmahötössä julkisen talouden tilanteen osalta.

– Erityisen pettynyt olen SDP:hen, joka vielä viime vaalikaudella oli valtiovarainministeripuolue, ja jossa aikanaan oli sekä talouspoliittista osaamista että vastuullisia päättäjiä kuten Paavo Lipponen.

Sipilä rauhoitteli

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan ei ole syytä epäillä, että hallituksen suunnitelma talouden tasapainottamiseksi ei toteutuisi ja keväällä tehtäisiin lisäleikkauksia.

Sipilä sanoi STT:lle, että Euroopan taloustilanne on esimerkiksi brexitin vuoksi epävarma, mikä vaikuttaa myös Suomeen, mutta toistaiseksi ei suunnitella lisäleikkauksia. Sipilän mukaan hallituksen sisällä ei ole erimielisyyttä asiasta.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) arveli, että leikkausten välttäminen edellyttäisi Suomelta noin 1,5–2 prosentin talouskasvuvauhtia ensi vuonna.

Juha Sipilä Torniossa: Lisäleikkauksia ei suunnitteilla

Orpo: Länsimaiset arvot uhattuina Euroopassa ja Suomessa