Orpo: Suomi on jo luvannut riittävästi apua Kreikkaan pakolaiskriisin hoitoon

Suomi on jo luvannut riittävästi apua Kreikkaan pakolaiskriisin hoitoon, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Ministerin mukaan apu pitäisi vain saada käyttöön. Suomi on lupautunut lähettämään ulkovartiolaivan Kreikan edustalle. Lisäksi Suomi on luvannut asiantuntija-apua siirtolaisten rekisteröintiä varten perustettaviin järjestelykeskuksiin Kreikkaan.

Mahdollinen lisäapu riippuu siitä, mitä Kreikka pyytää. Kreikkaa on arvosteltu siitä, että maa ei suostu vastaanottamaan apua vaan siirtolaisia ohjataan mieluummin rajojen yli muihin EU-maihin.

– Ongelma on ollut koko ajan se, että jos jäsenmaa ei pyydä apua, sitä ei EU-sääntöjen mukaan voi sinne väkisin viedä, Orpo sanoi Brysselissä EU-maiden sisäministerien kokouksen alla.

Kreikkaan kohdistuvaa kritiikkiä hillitsee se, että eilen illalla Kreikka taipui pyytämään hätäapua sekä Makedonian-rajalle siirtolaisten rekisteröintiin että rajavalvontaan Välimerelle. Apu ohjataan EU:n rajavalvontavirasto Frontexin kautta.

– Nyt me autamme sillä, että vaadimme Kreikkaa, että todella tehdään näitä toimia. Mielestäni meidän apu olisi riittävää, jos sitä käytettäisiin.

Avunpyyntö hillinnee Kreikan painostamiseen tarkoitettuja puheita maan rajaamisesta Schengenin ulkopuolelle. Orpo ei ota kantaa siihen, olisiko Suomi valmis tarvittaessa sulkemaan Kreikan ulos Schengenistä.

– Tämmöistä esitystä ei ole olemassa. Minusta Kreikka pitää nyt pistää niin koville, että asiat pistetään kuntoon siellä Kreikassa.

Katseet kohti Turkkia

EU-ministerit keskustelevat kokouksessa myös turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista, jotka ovat edelleen pahasti jumissa. EU-maat ovat sopineet siirtävänsä yhteensä 160?000 henkilöä Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin. Toistaiseksi heistä on siirretty vasta 159.

Ministeri Orvon mukaan toimeenpano-ongelmat johtuvat siitä, että Kreikka ei ole hoitanut velvoitteitaan ja rekisteröinyt siirtolaisia maassa.

– Silloin muilta jäsenmailta loppuu motivaatio ottaa uudelleensijoitettavia, koska nyt kun raja vuotaa, ihmiset tulevat meille ihan itsekin, heitä ei tarvitse erikseen hakea.

Kreikan haluttomuus yhteistyöhön on saanut EU-maat kääntymään entistä vahvemmin Turkin puoleen. Saksa yrittää edistää suunnitelmaa, jolla pakolaisia alettaisiin siirtää suoraan Turkista Eurooppaan. Vastineeksi Turkin on estettävä siirtolaisten lähtöä salakuljettajien avulla Kreikkaan ja sieltä eteenpäin.

– Jos Turkki pitää oman osuutensa sopimuksesta, silloin ulkorajoilta ei tulla enää niin paljon. Turkki on nyt jo näyttänyt muutamilla operaatioilla, että he pystyvät pysäyttämään liikkeen.

Orvon mukaan Suomen on otettava vastaan pakolaisia suoraan Turkin pakolaisleireiltä, jos Turkki estää siirtolaisten pääsyn laittomia reittejä pitkin EU:hun.

– Mieluummin hallitusti avun tarpeessa olevia ihmisiä kuin se, että tullaan hallitsemattomasti turvapaikanhakijoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuiva alkukesä verottaa satoa – Lounais-Suomessa tilanne on erityisen kurja

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sinetöi sote-sopimuksen Mehiläisen kanssa

THL: Keski-Suomessa ei uusia koronatartuntoja – Suomessa kaikkiaan 22 uutta tapausta

Poliisi tutkii Jyväskylän Vanhan hautausmaan ilkivaltaa hautarauhan rikkomisena ja vahingontekona – ketkä kaatoivat hautakiviä ja repivät ristejä irti?

Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, tartuntoja nyt kaikkiaan 7 554

Laukaalainen huvipuistoyrittäjä vannoo korona-aikana elämyspuistojen turvallisuutta – Nokkakivessä poistetaan laitteiden penkkejä käytöstä ja harvennetaan väkeä vuoristoradassa

Helsingin merialueelta löytyi osia ihmisruumiista –  MTV: Kyläsaaren rannalta löydettiin kaksi irtonaista jalkaterää

Uuteenkaupunkiin saapuneella rahtilaivalla useita koronatartuntoja –  yksi toimitetaan ambulanssilla tutkimuksiin, muu miehistö ei poistu laivalta

Mopoilu kiristää nyt tunteita Keski-Suomessa – poliisille sataa uhkaavaa palautetta, partiota heiteltiin miitissä kananmunilla: "Takaa-ajoihin yritetään haastaa, kaikki kuvataan someen"

Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi – viime vuonna Virosta tuotiin aiempaa enemmän mietoja ja vähemmän vahvoja juomia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.