Orpo: Umpisolmun avaaminen tärkeää

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on tyytyväinen, että yhteiskuntasopimusneuvotteluiden vaikeimpaan asiaan eli paikalliseen sopimiseen löytyi polku, jota voidaan mennä eteenpäin. Hänen mukaansa oli tärkeää, että umpisolmu avattiin.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että hallitus nyt määritteli raamit paikalliselle sopimiselle, ja ne ovat hyvin selkeät. Työmarkkinajärjestöt lähtevät hakemaan omaa polkuaan niiden toteuttamiseksi tesseissä. Samaan aikaan jatkuu hallituksen lainsäädäntövalmistelu jolla taataan se, että päästään riittävän pitkälle paikallisessa sopimisessa, Orpo sanoi tänään eduskunnassa.

Hänen mukaansa aikataulu on kuitenkin venynyt turhan paljon.

– Olisimme halunneet, että tässä olisi päästy nopeammin eteenpäin. Tämä on niin tärkeä asia, että lopputulos ratkaisee, ja silloin touko-kesäkuussa pitäisi olla valmista, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa nyt nähdään, mihin työehtosopimusten kautta päästään.

– Työmarkkinajärjestöt ovat vakuuttaneet haluavansa viedä paikallista sopimista eteenpäin tes-neuvotteluissa ja tesseissä. Me arvioimme tulokset, ja sen perusteella hallitus sitten tekee tarvittaessa täydennyksiä, Orpo sanoi.

Sipilä odottaa paikallisen sopimisen jälkeen yhteiskuntasopimusta