Orpo: Vanhuspalvelukysymys kokoomuksen suosion laskun takana – "Tässä on tehty virheitä nimenomaan viestinnässä"

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan puolueen kannatuksen lasku Ylen mielipidemittauksessa johtuu puolueen epäonnistuneesta viestinnästä vanhuspalvelukysymyksessä.

Orpo sanoo, ettei ole saanut viestiään asiassa perille ja että viestiä täytyy kirkastaa.

–  Tässä on tehty virheitä nimenomaan viestinnässä. Itse asiastahan me olemme kaikki samaa mieltä, että vanhuspalveluissa on ongelmia ja me haluamme ne kuntoon, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

Orpo painotti, että myös kokoomus haluaa vanhuksille lisää hoitajia.

–  Me olemme tässä asiassa vanhusten puolella, ja siksi uskon vakaasti, että me pystymme tämän viestin välittämään.

Orpo ei usko, että nyt nähty kannatusnotkahdus uhkaa kokoomuksen vaalimenestystä, sillä huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä aikaa yli kaksi kuukautta.

Ylen mittaus: Kokoomus notkahti, PS suurin nousija

Kokoomuksen kannatus on pudonnut 17,3 prosenttiin, ilmenee Ylen tuoreesta kannatusmittauksesta. Laskua edellisestä mittauksesta on 2,3 prosenttiyksikköä.

SDP jatkaa suosituimpana puolueena 20,1 prosentin kannatuksella. SDP:n kannatus laski tammikuussa julkaistusta mittauksesta reilun prosenttiyksikön verran.

Keskustan kannatus on 15,6 prosenttia ja vihreiden 14,6 prosenttia.

Perussuomalaiset on mittauksen suurin nousija 12 prosentin kannatuksella. Nousua edellisestä mittauksesta on 1,8 prosenttiyksikköä.

RKP:n kannatus on palautunut neljään prosenttiin edellisen mittauksen 2,5 prosentista, jota Taloustutkimus selitti tilastopoikkeamalla.

Taloustutkimus haastatteli mittausta varten liki 3  000 ihmistä 14. tammikuuta–5. helmikuuta välisenä aikana. Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylen mittaus osoittaa, että puolueiden kannatus myllertää eduskuntavaalien alla. Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan kokoomuksen kannatuslaskua selittää puolueen kompurointi vanhustenhoidon kriisin kanssa viime viikkoina.

– Uskaltaisin sanoa, että vanhustenhoidon tilasta käyty keskustelu on ollut kokoomukselle vahingollinen. Se näkyy siinä, että varsinkin kaksi viime viikkoa, jolloin keskustelu on ollut päällä, ovat olleet kokoomukselle selvästi huonoimmat, Turja sanoo Ylelle.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomuksen kannatuksen lasku Ylen mielipidemittauksessa johtuu puolueen epäonnistuneesta viestinnästä vanhuspalvelukysymyksessä.

Orpo sanoo, ettei ole saanut viestiään asiassa perille ja että viestiä täytyy kirkastaa. Orpo ei usko, että nyt nähty kannatusnotkahdus uhkaa kokoomuksen vaalimenestystä, sillä huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä aikaa yli kaksi kuukautta.

SDP:n kannatuksen laskua taas selittänee se, että puolue on ollut alkuvuoden ilman pääministeriehdokasta puheenjohtaja Antti Rinteen sairastumisen takia.

Viime hetken muutokset hyvin mahdollisia

Aikaisemmat vaalit ovat osoittaneet, että puolueiden kannatus ehtii eduskuntavaalien alla vielä hyvin muuttua. Eilen julkaistun e2 Tutkimuksen tietopaketin mukaan alkuvuoden gallupit ovat ennakoineet 2000-luvulla heikosti eduskuntavaalien kärkikolmikon järjestystä. 2000-luvun vaaleissa kolmen kärki on ollut joka kerta eri järjestyksessä kuin edeltävän syksyn ja alkuvuoden gallup-tuloksissa.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa keskusta oli kannatuskyselyissä vielä kevättalvella kiinni kakkossijassa, mutta vaalipäivänä puolue putosi neljänneksi. Vuoden 2015 vaaleissa taas SDP oli vielä maaliskuussa gallup-kakkosena, mutta putosi vaalipäivänä neljänneksi.

Erityisesti keskustan, mutta useissa vaaleissa myös vihreiden kannatus on notkahtanut vaalipäivänä, kun tulosta vertaillaan vaaleja edeltäviin mielipidetutkimuksiin. Perussuomalaiset on yltänyt vuodesta 2007 lähtien vaalipäivänä gallup-kannatustaan korkeammalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.