Orpo ja Rehn patistavat järjestöjä näyttämään neuvottelukykynsä

Hallituksen ministerit arvioivat yhteiskuntasopimusneuvotteluiden nytkähtävän nyt eteenpäin paikallisen sopimisen umpisolmun auettua.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo olevansa tyytyväinen, että yhteiskuntasopimusneuvotteluiden vaikeimpaan asiaan eli paikalliseen sopimiseen löytyi polku, jota voidaan mennä eteenpäin.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että hallitus nyt määritteli raamit paikalliselle sopimiselle, ja ne ovat hyvin selkeät. Työmarkkinajärjestöt lähtevät hakemaan omaa polkuaan niiden toteuttamiseksi työehtosopimuksissa.

Samaan aikaan jatkuu hallituksen lainsäädäntövalmistelu, jolla taataan se, että päästään riittävän pitkälle paikallisessa sopimisessa, Orpo sanoi tänään eduskunnassa.

Hänen mukaansa aikataulu on kuitenkin venynyt turhan paljon.

– Olisimme halunneet, että tässä olisi päästy nopeammin eteenpäin. Tämä on niin tärkeä asia, että lopputulos ratkaisee, ja silloin touko-kesäkuussa pitäisi olla valmista, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa nyt nähdään, mihin työehtosopimusten kautta päästään.

– Työmarkkinajärjestöt ovat vakuuttaneet haluavansa viedä paikallista sopimista eteenpäin tes-neuvotteluissa ja tesseissä. Me arvioimme tulokset, ja sen perusteella hallitus sitten tekee tarvittaessa täydennyksiä, Orpo sanoi.

Myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) arvioi, että neuvottelut työmarkkinasovinnosta ovat nytkähtäneet merkittävästi eteenpäin viime päivinä.

– Pallo on nyt rankkarialueella ja nyt ei kannata mokata vaan laittaa se varmasti sisään, Rehn luonnehti.

Keskusjärjestöjen tehtävänä on hänen mukaansa nyt osoittaa, että ne kykenevät löytämään neuvotteluratkaisun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.