Orpo ja Sipilä kannattavat väkivaltaisten äärijärjestöjen kieltämistä

Sipilän mukaan päätöksiä on luvassa ja niistä kerrotaan maanantai-iltana.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo, että hallitus päättää maanantaina tavoitteekseen väkivaltaisten äärijärjestöjen ja niiden tunnusten kieltämisen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi aiemmin lauantaina Ylelle, että hallitus muuttaa äärijärjestöjä koskevia käytäntöjä ja lakeja. Orpon mukaan he ovat asiasta samaa mieltä.

– Ongelmaa eli väkivaltaa, vihapuhetta ja rasismia ei voi lailla poistaa olemasta, mutta lainsäädännöllä kieltäminen on vahva signaali yhteiskunnalta, että emme näitä hyväksy, Orpo sanoi kokoomuksen puoluevaltuuston yhteydessä.

Hallituksen periaatepäätöksen jälkeen sisäministeri Paula Risikko (kok.) jatkaisi sen selvittämistä, mitä lainsäädäntöä väkivaltaisten äärijärjestöjen ja niiden tunnusten kieltäminen vaatisi.

Kiellosta on keskusteltu, koska uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen aktiivia epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Helsingin Asema-aukiolla kaksi viikkoa sitten pahoinpidelty mies kuoli myöhemmin.

Orpon mukaan lainsäädännön lisäksi vaaditaan muita toimenpiteitä, jotta rasismille ei ole kasvualustaa.

– Tarvitaan suuren maltillisen joukon nousua puolustamaan suomalaista avointa yhteiskuntaa, toimia kouluissa ja työtä syrjäytyneiden nuorten parissa, Orpo luetteli.

Orpo: Perussuomalaisten käytävä yhteydet läpi

Orpon mukaan perussuomalaisten pitää käydä läpi yhteydet äärijärjestöihin ja liikkeisiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi aiemmin, että yksittäisillä perussuomalaisilla voi olla yhteyksiä äärijärjestöihin ja liikkeisiin, mutta koko puoluetta ei voi leimata.

– Heidän pitää tehdä täysin selväksi, että tuomitsevat väkivallan ja rasismin. Tämän pitää näkyä heidän toiminnassaan, Orpo sanoi.

– Suurin osa (perussuomalaisten) edustakuntaryhmästä ja toimijoista toimii vastuullisesti, mutta oletan heidän käyvän huolella läpi nämä asiat, Orpo sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Millään ääriliikkeillä ei tilaa Suomessa"

Kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat haluavat ajankohtaiskeskustelun ääriliikkeistä ja väkivallasta

Perussuomalaiset Nuoret: Vastarintaliike on lakkautettava