Orpo ja Vehviläinen torjuvat maakuntavaalien siirtämisen myöhemmäksi

Vaalit on määrä pitää ensi tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) torjuu maakuntavaalien siirtämisen myöhemmäksi. Vehviläisen mukaan ajankohta ei ole ongelma, koska ensimmäisten maakuntavaalien ajoitus on ollut tiedossa jo puolisentoista vuotta. Vaalit on määrä pitää ensi tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä.

Vaalien siirtämistä on tänään vaatinut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hän muistutti Euroopan neuvoston suosituksesta, jonka mukaan vaalien keskeisen lainsäädännön tulisi olla valmiina vuotta ennen vaaleja.

– Tämä kannanotto ei johda asian uudelleenkäsittelyyn. Maakuntavaaleja koskevat laithan ovat jo eduskunnan käsittelyssä. Olisi erikoista, jos nyt ruvettaisiin uudelleen katsomaan ajankohtaa, Vehviläinen sanoo STT:lle.

Vehviläinen painottaa, että Euroopan neuvoston suositus on nimenomaan suositus eikä määräys. Vaalien järjestämisen kannalta ei hänen mukaansa olla myöhässä.

Essayahin mukaan maakuntavaalit voisi siirtää jopa eduskuntavaalien yhteyteen eli vuoden 2019 keväälle. Tämä on Vehviläisen mukaan mahdoton ajatus.

– Sehän tarkoittaisi sitä, että koko maakuntauudistuskin siirtyisi hamaan tulevaisuuteen. Vaalien lykkääminen lykkäisi koko uudistuksen aloittamista, Vehviläinen sanoo.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ei hänkään pidä maakuntavaalien siirtämistä tarpeellisena. Orpo huomauttaa, että Suomessa on erittäin kehittynyt vaalijärjestelmä ja demokratia. Hänen mukaansa vaalien järjestämiseen on hyvin aikaa, jos lainsäädäntö saadaan valmiiksi kesän aikana.

– Saattaa olla, että Essayah haluaisi mieluummin siirtää sote- ja maakuntauudistusta kuin itse vaaleja, Orpo sanoo STT:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Essayah vaatii maakuntavaalien siirtämistä