Orpo nosti Stubbin mahdolliseksi EIP:n varapääjohtajaksi

Virallisesti paikka vapautunee kesäkuussa, kun Jan Vapaavuori pyytänee eroa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo aikoo keskustella kansanedustaja Alexander Stubbin (kok.) kanssa Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajan paikasta. Varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) aikoo todennäköisesti jättää erohakemuksen kesäkuussa, jolloin Helsingin kaupunginvaltuuston on määrä valita hänet Helsingin pormestariksi.

– Vapaavuori ei tule varmaan pyytämään eroa ennen kuin hänet on valittu pormestariksi. Tulen Alexander Stubbin kanssa ensin keskustelemaan aiheesta. En ole päättänyt vielä mitään, Orpo sanoi puolueensa tiedotustilaisuudessa.

Stubb vastasi tiistaina STT:lle, ettei kommentoi asiaa. Stubb toimi kokoomuksen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä viime kesään asti, jolloin hän hävisi Orpolle puolueen puheenjohtajavaalissa.

Vapaavuorelta jää neljän vuoden kaudestaan kaksi vuotta käyttämättä, kun hän palaa Suomeen. Kokoomus saa esittää omaa ehdokastaan Vapaavuoren paikalle. Nimityksen tekee puolueen puheenjohtaja Orpo.

Vapaavuori valittaneen Helsingin pormestariksi 7. kesäkuuta, kun uusi valtuusto kokoontuu.

Hallituksessa mahdollinen salkkujako lähestyy

Henkilökysymykset ovat pian esillä myös hallituksen sisällä, vaikka Orpon mukaan hallitus ei ole nyt keskustellut ministerinsalkkujen mahdollisista muutoksista. Hän viittasi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aiempaan lausuntoon, jonka mukaan puoliväliriihi kahden viikon päästä on oikea paikka mahdollisille muutoksille.

– Jotkut salkut ovat aika painavia. Kun lainsäädännön tasosta on puhuttu, olen valmis keskustelemaan aiheesta, Orpo sanoi.

 Asia nousi esille jo viime kesänä, kun oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ilmoitti pitävänsä työmääräänsä liian suurena. Mahdollisuuksia on useita. Lindströmin salkku voidaan esimerkiksi jakaa kahtia tai purkaa kolme tuplaministerin salkkua. Kysyttäessä Orpo ei halunnut ottaa kantaa, että haluaisiko kokoomus oikeusministerin salkun vai asuntoasiat Kimmo Tiilikaisen (kesk.) salkusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.