Orpo päivähoitomaksuista: Alentamisen suunta järkevämpi

Jos varhaiskasvatusmaksut ovat kohtuullisia, useammalla vanhemmalla on mahdollisuus osallistua työelämään.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan alentamisen suunta on järkevämpi päivähoitomaksuissa.

– Nythän se esitys on sellainen, että pienemmissä tuloluokissa ne alenevat ja sitten vähän keikkulautamaisesti korkeammissa tuloluokissa nousevat. Haetaan tähän ratkaisua. Minun mielestäni alentamisen suunta olisi järkevämpi, mutta yhdessä nämä asiat katsotaan, Orpo sanoi kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksen yhteydessä Jyväskylässä.

Päätökset maksujen korotuksista siirtyivät viime keväänä syksyyn.

– Lähden siitä, että me löydetään hallituskumppaneiden kanssa ratkaisu tähän varhaiskasvatusmaksukysymykseen, joka eduskuntaan keväällä jäi, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa esille on noussut kannustinvaikutus.

– Jos varhaiskasvatusmaksut ovat kohtuullisella tasolla, niin silloin se edesauttaa useamman vanhemman osallistumista työelämään. Me käydään tästä varmasti ihan rakentavaa keskustelua hallituksen sisällä.

Orpo ei ottanut kantaa EK:n avaukseen

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mielestä päivähoitomaksuja on alennettava reilusti työllisyyden parantamiseksi. Se ehdottaa, että tulojen huomioimista tulisi lieventää ja korkein perittävä maksu alentaa.

 EK:n malli alentaisi päivähoitomaksujen tuottoa, minkä se rahoittaisi pienentämällä asumistukea. Asumistuessa pitäisi EK:n mielestä suosia nykyistä enemmän työssäkäyviä.

Orpo ei tänään ottanut kantaa EK:n avaukseen.

– Meillä on iso paketti pöydässä, jossa meidän pitää katsoa kannustinkysymyksiä ja rahoittamista eri suuntaan. En halua laittaa näitä tällä tavalla vaakakuppeihin, Orpo sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kokoomuksen ministerit ja muut kärkipoliitikot pitävät tänään kokousta Jyväskylässä