Orpo pistää puheet ylisuurista veronkevennyksistä kesäkokousretoriikan piikkiin

Verotuksesta raavitaan poliittista kipinää hallituksen piirissä ensi viikon budjettiriihen alla. Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän mielestä mahdollinen veronkevennysvara on suunnattava pieni- ja keskituloisille.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on todennut useasti, että ansiotuloverotusta pitää tarkistaa niin, ettei kenenkään verotus kiristy ensi vuonna. Lähtöarvio on ollut, että tarvitaan suuruusluokaltaan 300 miljoonan euron veronalennukset, jotta ansiotuloverotus ei kiristy. Tarkka summa on kuitenkin auki. Vaikutusta tähän on muun muassa sillä, miten työttömyysvakuutusmaksu kehittyy.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan keskustalaiset eivät kaipaa "laajoja, suuria tuloveronalennuksia". Sen sijaan he laittaisivat rahat velanmaksuun ja pienituloisimpien toimeentulon kohentamiseen.

– Hallitus joutuu varmaan sitten keskuudessaan vääntämään siitä, mikä lopputulos on, Kaikkonen arvioi Vantaalla keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä.

Kokoomuksen Orpon mukaan hän ei ole esittänyt suuria veronkevennyksiä.

– Ylisuuret veronkevennykset – pistän sen kesäkokousretoriikan piikkiin. Haetaan fiksu ratkaisu, missä ihmisillä ostovoima säilyy. Sitä varmaan keskustakin haluaa, Orpo sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa.

Verosavottaan apua työttömyysvakuutusmaksusta?

Orpo toisti aiemman näkemyksensä, että kilpailukykysopimuksen maksumuutokset eivät saa kiristää ihmisten verotusta.

Orpo toivoo, että verokysymyksistä löytyy hyvä ratkaisu asiaa pähkivässä veroministeriryhmässä.

– Kun työllisyys on parantunut huomattavasti, niin työttömyysvakuutusmaksuja on kertynyt paljon. Tapahtuuko sillä suunnalla jotain, mikä voisi helpottaa 300 miljoonan euron puhdetta. Ne nähdään aikanaan ja teemme rauhassa tätä työtä, Orpo sanoi.

Veroministeriryhmän on tarkoitus valmistella verolinja koko hallituksen budjettiriihtä varten. Rahoitusta ansiotuloverotarkistuksiin on ollut tarkoitus hakea haitta- ja ympäristöverojen kiristyksistä.

 Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi tammikuussa, että suhdannetilanteen kohennuttua finanssipolitiikan pitäisi olla nykyistä kireämpää ja nosti esille tehdyt veronalennukset.

Keskusta korottaisi kuntaverotuksen perusvähennystä

Keskustan mukaan kuntaverotuksen perusvähennystä voisi korottaa, mikä puolueen mukaan helpottaisi etenkin pienituloisten eläkeläisten, työntekijöiden ja työttömien tilannetta.

– Juuri tämä olisi se keino, joka koskee pienituloisia. Oikeastaan muuta työkalua meillä ei verotuksessa siihen ole, joka täsmäkohdentuu pienituloisille, puoluejohtaja Sipilä sanoi medialle Vantaalla.

Keskusta perustelee kriittistä suhtautumistaan laajoihin tuloveronalennuksiin myös sillä, että maailmantilanne on epävarma ja hankalammat ajat ovat edessä enemmin tai myöhemmin.

– Veroja on alennettu tällä vaalikaudella tuntuvasti. Ne olivat perusteltuja ratkaisuja, jotka loivat osaltaan edellytyksiä käänteelle parempaan, Kaikkonen perusteli kesäkokouspuheessaan.

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien kaksipäiväiset kokoukset päättyvät keskiviikkona.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .