Orpo sinisten avauksesta: Eiköhän me kohdella kaikkia Suomessa samalla tavalla ja tasa-arvoisesti

Hallituspuolue siniset esittää Suomen sosiaaliturvajärjestelmän muuttamista kansalaisuusperusteiseksi ensi vaalikaudella.

Sinisten mielestä Suomen kansalaisille on voitava maksaa korkeampaa sosiaaliturvaa kuin ulkomaalaisille. Siniset perustelee ehdotusta sillä, että suomalaiset "lähtökohtaisesti ylläpitävät Suomen veropohjaa".

–  Kansalaisuusperusteinen sosiaaliturvamalli mahdollistaisi korkeamman sosiaaliturvan maksamisen Suomen kansalaisille. Ei ole reilua, että juuri oleskeluluvan saanut saa saman sosiaaliturvan kuin vuosikausia Suomessa veroja maksanut, sanoo sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tiedotteessa.

Sinisten mukaan esitys edellyttäisi todennäköisesti perustuslain muuttamista.

Ehdotus sosiaaliturvan muuttamisesta on osa sinisten maahanmuutto- ja kotouttamispoliittista ohjelmaa, joka julkistetaan keskiviikkona puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa.

Oulussa on puolestaan parhaillaan koolla kokoomuksen eduskuntaryhmä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ollut vielä tiistaina tutustunut sinisten avaukseen.

–  Äkkiseltään voisi sanoa, että eiköhän me kohdella kaikkia Suomessa samalla tavalla ja tasa-arvoisesti. Se on aika pyhä periaate, Orpo sanoi asiasta kysyttäessä.

Aiempi esitys törmäsi perustuslakiin

Hallitus oli aiemmin tällä vaalikaudella joutunut perumaan lakiesityksensä, jonka mukaan oleskeluluvan Suomesta saaneille työttömille olisi maksettu työmarkkinatuen sijaan kotoutumistukea. Tuen määrä olisi ollut 90 prosenttia peruspäivärahan määrästä.

Perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat pitivät lakiesitystä ongelmallisena yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta, joten hallitus perui esityksen marraskuussa 2016. Tuolloin nykyiset sinisten kansanedustajat kuuluivat vielä perussuomalaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.