Orpo varoittaa oppositiota – "Talouskasvu hiipuu alle kahden prosentin jo vuonna 2020"

Eduskunta aloitti keskustelun hallituksen kehysriihipäätöksistä.

Talouskasvu hiipuu alle kahden prosentin jo vuonna 2020. Näin varoitteli valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) oppositiota, kun eduskunta aloitti keskustelun Suomen talouden näkymistä seuraavalle neljälle vuodelle. Tästä syystä menoja ei paisuteta, tehtyjä sopeutuspäätöksiä ei pureta eikä hallituksen valmistelemia uudistuksia jätetä tekemättä, ministeri perusteli.

– Olen tarkoituksella kuvannut teille 2020-luvun Suomen haasteita, sillä nuo vuodet ovat juuri edessämme, Orpo sanoi.

Vuodesta 2021 lähtien velanotto kääntyy uudelleen kasvuun puolustusvoimien hävittäjähankintojen vuoksi. Orpon mukaan ilman näitä puolustusvoimien hankintoja valtiontalous olisi lähellä tasapainoa 2020-luvulla.

Valtiovarainministeriö arvioi perjantaina julkaistussa ennusteessaan, että hallituksen keskeiset talouspolitiikan tavoitteet ovat toteutumassa.

Suomen talouskasvu yltää tänä vuonna 2,6 prosenttiin, ensi vuonnakin talous kasvaa yli kahden prosentin verran. Työllisiä on 90 000 enemmän kuin silloin, kun hallitus aloitti.

Oppositio on kritisoitunut hallituksen politiikkaa eriarvoistavaksi ja tuloeroja kasvattavaksi. Orpo sanoi, että tuloerot kasvavat enää vain hyvin lievästi tai eivät lainkaan, kun työllisyys- ja käyttäytymisvaikutukset otetaan huomioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.