Ortodoksisen kirkon arkkipiispanistuin ja arkkipiispa Leo voivat siirtyä Helsinkiin

Helsingin metropoliitta Ambrosius eläkkeelle vuoden lopussa.

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Ambrosius jää eläkkeelle vuoden lopussa. Hänelle ei ehkä valita seuraajaa, vaan arkkipiispanistuin siirtyy Kuopiosta Helsinkiin ja Helsingin hiippakunnan johtajaksi tulee arkkipiispa Leo.

Metropoliitta Ambrosius, 72, kertoo STT:lle, että asiaa käsitellään kirkolliskokouksessa marraskuun lopussa. Hän pitää todennäköisenä, että arkkipiispanistuimen siirtäminen menee läpi kokouksessa.

– Jos näin tapahtuu, ensi vuonna valitaan Kuopioon metropoliitta, Ambrosius kertoo.

– Olen huumorimielessä sanonut, että Kuopio on sitten jatkossa ehkä metropoli, kun siellä on oma metropoliittakin.

Tohmajärveltä kotoisin oleva Ambrosius on toiminut Helsingin metropoliittana vuodesta 2002. Piispaksi hänet vihittiin vuonna 1988, ja vuosina 1996–2002 hän toimi Oulun metropoliittana.

– En koe, että jään oikeastaan eläkkeelle. Koen, että voin tehdä vielä muutakin elämässäni. Haluaisin kirjoittaa kirjoja ja meillä on ortodoksinen kulttuurikeskus Helsingissä, jonka säätiön puheenjohtaja olen. Haluaisin panostaa siihen, Ambrosius kertoo STT:lle.

Myös evankelisluterilaisen kirkon pappina aikoinaan toiminut Ambrosius eli Risto Tapani Jääskeläinen liittyi ortodoksiseen kirkkoon vuonna 1975.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.