Osa Jyväskylän hiihtoladuista suljettiin: jäiset kuusenlatvat eivät kestä tykkylumen alla ja ovat pudotessaan hengenvaarallisia

Tykkylumitilanne ei todennäköisesti tule helpottumaan ihan lähiaikoina.

Osa Jyväskylän hiihtoladuista suljettiin keskiviikkona, koska tykkylumen alla taipuvat kuuset latujen varsilla aiheuttavat monessa paikassa turvallisuusriskin. Kuuset eivät kestä raskasta lumikuormaa ja katkeavat sen painosta.

Kaikki kaupungin ylläpitämät Jyväskylän Ladun majan hiihtoreitit suljettiin keskiviikkona, eikä niitä toistaiseksi ylläpidetä. Palokan Touruvuoren ja Tikkakosken Kaposenmäen reitit on suljettu osittain. Myös Jyväskylän Ladun ylläpitämien viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen kilometrin mittaisten metsälatujen kunnossapito on toistaiseksi tauolla tykkylumitilanteen vuoksi. Metsäladut sijaitsevat Ladun majan ympäristössä.

– Ladut ovat tällä hetkellä turvallisuusriski sekä tekijöille että hiihtäjille, Jyväskylän Ladun puheenjohtaja Hessu Parviainen kertoo.

– Aamulla latumiehet soittelivat, etteivät uskalla lähteä tekemään latuja, kun puita oli kaatunut niin paljon. Asiasta keskusteltiin myös pelastuslaitoksen kanssa, ja todettiin, että ladut on viisainta sulkea, hiihtolatujen liikuntapaikkavastaava Kari Häkkinen toteaa.

Iltapäivällä Häkkinen totesi päätöksen olleen oikea.

– Olemme saaneet paljon kuvia ja viestejä laduille kaatuneista puista. Kun jäinen kuusenlatva putoaa niskaan, se on henki pois, hän sanoo.

 

Kuntalaisia kehotetaan varovaisuuteen myös muilla kuin edellä mainituilla hiihtoreiteillä. Lunta on satanut Jyväskylän seudulla paljon, ja vaaratilanteita voi aiheutua missä tahansa.

– Kyse on pitkälti metsätyypistä. Kuuset eivät jaksa kannatella raskasta lumikuormaa, Häkkinen kertoo.

Lue myös: Luonnossa liikkujat huomio! – Raskaina kaartuvat tykkylumipuut ovat todellisia vaaranpaikkoja, Keski-Suomen pahin tilanne Multialla
 

Tilanne jatkuu ainakin keskiviikon 30.1. ajan tai niin kauan, kun puut on raivattu pois laduilta. Tilannetta seurataan päivä kerrallaan ja asiasta tiedotetaan latuinfossa.

Myös Keski-Suomen pelastuslaitokselta kehotetaan metsässä liikkujia erityiseen varovaisuuteen alueilla, joissa puihin on kertynyt tykkylunta. Katkenneet ja taipuneet puut ovat katkoneet paikoitelleen myös sähköjä Keski-Suomessa. Tykkylumitilanteen ei uskota helpottuvan ihan lähiaikoina.

Pelastuslaitos neuvoo kuntalaisia soittamaan 112, jos puiden kaatumisesta aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Jos puu taas on kaatunut sähkölinjan päälle, niitä ei saa mennä itse poistamaan sähköiskuvaaran takia, vaan asiasta tulee ilmoittaa oman alueen energiayhtiöön. Mikäli puu on kaatuessaan katkaissut sähköjohdot ja ne roikkuvat maassa, vaara-alue on vähintään 20 metriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisätty Häkkisen kommentit.

Luonnossa liikkujat huomio! – Raskaina kaartuvat tykkylumipuut ovat todellisia vaaranpaikkoja, Keski-Suomen pahin tilanne Multialla