Osa maakunnista painaa nyt jarrua sote-valmistelussa

Valtiovarainministeriö kertoo, että kolmasosa maakunnista on hidastanut valmistelutahtia, kun sote-uudistuksen lait viipyvät.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on hidastunut osassa maakuntia.

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Kari Hakari kertoo, että VM:n maakuntiin juuri tekemällä Skype-videoneuvottelukierroksella ilmeni, että noin kolmasosa maakunnista on hidastanut sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua.

Hakarin mukaan sote- ja maakuntauudistuksen lainsäädännön viivästyminen vaikuttaa maakuntien valmistelun hidastumiseen.

– Noin kolmasosassa maakunnista näkyy selvää hidastumista, kolmasosassa näkyy, että joitakin asioita jätetään valmistelematta, kolmasosa jatkaa kuitenkin täysillä, Hakari kertoo.

Hänen mukaansa hidastuminen on näkynyt muun muassa poliittisten ohjausryhmien tai virkamiesten kokousten perumisena ja joidenkin asiakokonaisuuksien jättämisenä valmistelematta.

– Varsinkin organisaatiorakenteeseen liittyviä kysymyksiä jätetään nyt joissakin maakunnissa valmistelematta, esimerkiksi sellaisia asioita, jotka koskevat maakuntahallintoa, Hakari kertoo.

Hän ei kuitenkaan halua tarkemmin yksilöidä, mistä maakunnista on kyse.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen sote-uudistuksesta vastaava muutosjohtaja Antti Parpo vahvistaa, että Varsinais-Suomessa ei aktiivisesti valmistella asioita, jotka liittyvät hallintorakenteisiin.

– Hallintorakenteeseen liittyvää valmistelua ei viedä enää eteenpäin, koska siitä ei todennäköisesti nyt saataisi linjauksia aikaiseksi, Parpo kertoo.

Hallintorakenteet tarkoittavat Parpon mukaan esimerkiksi kysymyksiä liikelaitoksen yhtiöittämisestä tai maakuntahallinnon rakenteesta ja lautakunnista.

Sen sijaan esimerkiksi Uudellamaalla valmistelu on edennyt ilman hidastuksia. Muutosjohtaja Markus Sovala kertoo, että Uusimaa on todennut oppositiopoliitikkoja tavattuaan, että sote-uudistukseen ei todennäköisesti tule suuria muutoksia, vaikka hallitus vaihtuisi.

– Se, että meillä kaikki jatkuu normaalisti perustuu analyysiin, että suurta riskiä turhan työn tekemiseen ei ole. Seuraava uudistus olisi todennäköisesti melko samanlainen, ainoastaan toteutuisi vain valitettavasti paljon hitaammin, Sovala toteaa.

Hakari kertoo, että valmistelun hidastumisesta alkoi näkyä merkkejä maakunnissa kesälomien jälkeen, samaan aikaan, kun sote-valiokunnan työskentely viivästyi eduskunnassa.

– Osasta maakuntia on tullut nyt viestiä, että siellä odotetaan lopullisia päätöksiä, Hakari kertoo.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on huolestunut valmistelun hidastumisesta.

Hän korostaa, että kaikille 18 maakunnalle on annettu rahoitus esivalmistelutyöhön sitä varten, että ne veisivät koko sote- ja maakuntauudistusta eteenpäin myös hallintorakenteen osalta.

– Tietysti minun ajatukseni on, että uudistus etenee, kun rahoitus on esivalmisteluun annettu, Vehviläinen painottaa.

Hän ei ota kantaa siihen, saadaanko sote- ja maakuntauudistuksesta päätettyä siten, että maakuntavaalit voidaan pitää toukokuussa 2019.

– Kaikki on kiinni siitä, miten eduskunnassa tehdään päätöksiä. Vaalien ajankohta ei ole tässä kuitenkaan tärkeintä, vaan se, että uudistus toteutuu, Vehviläinen sanoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.