Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Erityisesti nuoret jättävät menemättä kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksiin Keski-Suomen Seututerveyskeskuksen alueella.

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset saavat kutsun seulontaan viiden vuoden välein, mutta monet Seututerveyskeskuksen asiakkaat eivät silti varaa aikaa maksuttomaan tutkimukseen.

– Jokaisen kunnan osallistumisprosentin olisi hyvä olla tässä vaiheessa vuotta 40 prosenttia tai enemmän, kertoo ylihoitaja Sanna Porkka-Hokkanen.

Seututerveyskeskuksen kunnista Keuruu, Konnevesi, Multia, Petäjävesi ja Toivakka jäivät alle tavoitteen toukokuun lopun tilastoissa.

Joutsassa seulontoihin on tähän mennessä osallistunut eniten kutsuttuja, jopa reilut 56 prosenttia. Laukaan ja Luhangan osallistumisprosentit ylittävät myös toivotun rajan.

Tarkkaa syytä vähäiselle osallistumiselle ei tiedetä.

– Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä, ja syöpäseulonta nähdään jotenkin kaukaisena asiana, Porkka-Hokkanen pohdiskelee.

Säännölliset seulonnat olisivat kuitenkin tärkeitä kaikille naisille, sillä kohdunkaulan syöpä on alussa usein oireeton. Syövän hoitaminen on sitä helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa se havaitaan.

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 160 naista. Se tunnetaan erityisesti nuorten naisten syöpänä, sillä sairastuneista puolet on alle 45-vuotiaita.

Syöpä saa alkunsa, kun kohdunkaulan limakalvon normaalit solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Solumuutokset voidaan havaita gynekologisella irtosolu- eli PAPA-kokeella ja varsinainen syövän kehittyminen estää hoidolla.

Terveydenhuoltolaki velvoittaa kunnat järjestämään seulontoja, joilla on saatu vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä Suomessa jopa 80 prosentilla.

Ylihoitaja Sanna Porkka-Hokkanen muistuttaa, että seulontakutsun saanut asiakas voi valita mieleisen näytteenottopaikan aikaa varatessaan. Seututerveyskeskuksen alueen Fimlab-toimipisteet löytyvät Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemilta.

– Ihminen voi varata ajan halutessaan myös esimerkiksi Jyväskylään, jos se on kätevämpi paikka vaikka työpaikan vuoksi.

Kohdunkaulasyövän seulonta aloitettiin Suomessa 1960-luvulla. Seulontojen ansiosta vältetään yli 250 syöpäkuolemaa joka vuosi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisen naisen todennäköisyys saada poikkeava kohdunkaulasyövän seulontatulos vähintään kerran elämänsä aikana on melko suuri, mutta vain pieni osa solumuutoksista kehittyy syöväksi.

Taistelu kohdunkaulan syöpää vastaan näkyy nykyään myös kansallisessa rokotusohjelmassa. Sen puitteissa ala-asteen viimeisillä luokilla olevat, 11–12-vuotiaat tytöt saavat rokotteen papilloomavirusta vastaan eli HPV-rokotteen.

Papilloomavirus on yksi syistä, miksi kohdunkaulan syöpä voi kehittyä. Sen tarttumista voi ehkäistä välttämällä tilapäisiä sukupuolisuhteita ja käyttämällä yhdynnässä kondomia.

– HPV-rokotteet ehkäisevät syövän esiasteita, ja ideana on, että ne annetaan nuorille ennen kuin he ovat aloittaneet sukupuolielämän, Porkka-Hokkanen selventää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .