Osa siirtomaksujen hinnankorotuksista on valunut omistajakuntien osinkoihin

"Omistajalla on oikeus saada tuottoa omistamastaan toiminnasta."

Siirtomaksujen suurten hinnankorotusten ohella ihmetystä on herättänyt myös se, että energiayhtiöt eivät ole käyttäneet kaikkia siirtohintojen korotuksia investointeihin. Tätä on kritisoinut lähiaikoina muun muassa kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.).

– Siirtohintojen massiivista korotusta on perusteltu sillä, että johdot pitää maakaapeloida. Nyt on käynyt ilmi, että siirtohintojen nousu ei mene tähän vaan osinkoina omistajakunnille, kertoo Heikkinen.

Heikkisen mukaan oikeutus siirtohintojen korotukselle häviää, kun sitä ei käytetä siihen, mihin sen on sanottu menevän. Sen valuminen osinkoihin on kestämätöntä. Se on piiloveroa, joihin kuluttaja ei voi vaikuttaa, Heikkinen sanoo.

Energiavirasto valvoo

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei ota kantaa Heikkisen väitteisiin.

– Energiavirasto valvoo, että verkkoyhtiöt noudattavat sähkömarkkinalakia ja toimivat sen puitteissa myös siirtohinnoittelussa, Tiilikainen sanoo.

Osinkoja kunnille

Johtava asiantuntija Tiina Karppinen Energiavirastosta sanoo, ettei heillä ole mahdollista seurata, mihin kaikkeen hintojen korotukset kohdistuvat. Omistajalla on kuitenkin oikeus saada tuottoa omistamastaan toiminnasta.

– Hyvin todennäköistä on, että kuntaomisteisissa yhtiöissä osinkoja on jaettu. Sähkömarkkinalain mukaan omistajalla on oikeus saada omistamastaan sähköverkkoliiketoiminnasta kohtuullinen tuotto eli sitä ei voida kieltää. Karppinen sanoo.

Karppisen mukaan osingot valuvat monen portaan kautta kuntaan. Osingot saattavat tulla kuntakonsernin kaikista energia-alan tytäryhtiöistä, muustakin kuin verkkoliiketoiminnasta.

Karppista huolestuttaa, jos siirtomaksujen hintoja nostettaisiin ja korotusta ei käytettäisi varsinaiseen liiketoimintaan vaan jaettaisiin osinkoina omistajakunnille.

– Minun havaintojeni mukaan tällaista ei ole tapahtunut, että koko hinnankorotus olisi jaettu ulos osinkoina, Karppinen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .