Osallistujaennätys paukkui Helsinki Pridessa – katso kuvasarja kulkueesta

Väkijoukko vaati äänekkäästi translain uudistamista.

Helsinki Pride -kulkueessa saavutettiin lauantaina uusi osallistujaennätys, kun peräti 30 000 ihmistä marssi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta. Edellisvuonna osallistujia oli noin 25 000.

– Yhä useampi haluaa osoittaa solidaarisuutensa. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa Orlandon tapahtumat, Helsinki Priden tuottaja Iina Niemi sanoo.

Kulkue lähti liikkeelle Senaatintorilta ja päätyi Kansalaistorille, jossa pidettiin puistojuhla. Poliisin mukaan kulkue sujui rauhallisesti ilman järjestyshäiriöitä.

Viime vuosina avioliittolain muutos on ollut yksi Pride-viikon keskeisistä teemoista. Niemen mukaan huomio haluttiin tänä vuonna kiinnittää sukupuolen moninaisuuteen liittyviin kysymyksiin.

"Eroon pakkosterilisaatiosta"

Auringonpaahteessa marssineesta väkijoukosta kaikui tanssimusiikin lisäksi kovia huutoja translain uudistamisen puolesta. Nykyinen lainsäädäntö edellyttää transsukupuoliselta ihmiseltä hedelmättömyyttä ja naimattomuutta, jos hän haluaa korjatulle sukupuolelleen juridisen vahvistuksen.

Aihe oli tärkeä myös kulkueeseen osallistuneelle Daniel Santoolle.

– Transihmisiä kohdellaan Suomessa huonosti. Erityisesti pakkosterilisaatiosta pitäisi päästä eroon. Uusi translaki olisi seuraava askel kohti tasa-arvoisempaa Suomea, Santoo sanoo.

Väkijoukossa keskusteltiin myös äitiyslaista, jota koskeva kansalaisaloite on menossa eduskunnan käsittelyyn. Nykyinen laki edellyttää naispareilta perheensisäistä adoptiota, jotta lapsen synnyttäneen äidin puolisosta tulee juridinen vanhempi, vaikka lapsi olisi hankittu yhdessä hedelmöityshoidoilla.

– Adoptiovaihe on täysin ylimääräinen, ja siitä voitaisiin luopua, puistojuhlasta nauttinut Jukkis Koskela sanoi.

Vaikka torijuhlassa käytiin keskustelua tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista, ihmiset muistivat myös nauttia. Daniel Santoon mielestä tapahtuma oli tänä vuonna parempi kuin koskaan.

– Ihmiset huusivat aiempaa kovempaa ja olivat pukeutuneet upeisiin asuihin. Ilmassa ei ollut lainkaan pelkoa, ainoastaan iloa.