Osuuspankki: KRP tutkii palvelunestohyökkäystä

Osuuspankin mukaan pankin tietojärjestelmät eilen lamauttaneen palvelunestohyökkäyksen tekijöistä ei ole toistaiseksi tietoa.

Poikkeuksellista häiriökuormitusta verkkosivuille tuli pankin mukaan sekä ulkomailta että kotimaasta. Pankin asiantuntijat selvittävät tilannetta viranomaisten, OP:n tietoliikenteestä vastaavan palveluyhtiö Tiedon sekä operaattoreiden kanssa. Palvelunestohyökkäyksestä on tehty rikosilmoitus poliisille, ja KRP tutkii tapausta.

Hyökkäys tukki OP:n järjestelmät ja esti muun muassa verkkopankin käytön ja käteisnostot automaateilta. Myös korttimaksuissa oli vaikeuksia.

OP:n viestintäjohtajan Carina Geber-Teirin mukaan uudenvuodenaattona alkanut palvelunestohyökkäys oli erittäin poikkeuksellinen. Pankki pahoittelee siitä aiheutuneita hankaluuksia. Häiriö havaittiin puoli viiden aikaan iltapäivällä. Palvelut saatiin kokonaisuudessaan asiakkaiden käyttöön vasta puolen yön jälkeen.

OP:n mukaan häiriöt ovat edelleen mahdollisia, sillä korjaustoimet ovat yhä meneillään ja tietoliikenteen suojausta on toistaiseksi korotettu. Ulkomailla olevilla asiakkailla voi olla edelleen vaikeuksia päästä OPn verkkopalveluihin.

Vaikka OP:n järjestelmät olivatkin uudenvuodenaattoiltana pysähdyksissä, pankin korteilla maksaminen esimerkiksi ravintoloissa onnistui Geber-Teirin mukaan pääosin normaalisti.

Hänen mukaansa OP:n asiakkaiden ei ole tarvetta lisätä käteisen rahan määrää lompakoissaan nyt tehdyn hyökkäyksen takia.

- Tämä on niin poikkeuksellinen tapaus, että en tämän takia ryhtyisi muuttamaan käyttäytymistä.

Geber-Teirin mukaan OP on saanut palvelukatkosta runsaasti kriittistä palautetta sosiaalisessa mediassa.

- Palautetta tulee varmasti runsaasti lisää, kun konttorimme huomenna aukeavat, Geber-Teir sanoi STT:lle.

Geber-Teirin mukaan OP seuraa palvelujen toimivuutta toistaiseksi tehostetusti.

Viestintäviraston tiedossa ei ole, että hyökkäyksiä olisi samalla kohdistettu muualle. Toistaiseksi ei ole myöskään viitteitä siitä, että hyökkäyksellä olisi yhteyksiä Sonyn ja Microsoftin pelikonsoleiden verkkopalveluihin joulun aikana tehtyihin hyökkäyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.