Otkes: Helsinki-Vantaalla evakuoidun tsekkiläiskoneen savu peräisin rikkinäisestä ilmastointilaitteesta

Helsinki-Vantaan lentokentällä perjantaina savuttaneen lentokoneen vika on löytynyt ilmastointilaitteesta, Onnettomuustutkintakeskuksesta (Otkes) kerrotaan. Czech Airlinesin lentokone tyhjennettiin koneen liukumäkien kautta matkustajien ilmoitettua savuhavainnoista matkustamossa. Koneessa oli 140 ihmistä.

Otkesin johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoo, että viallinen ilmastointilaite ei aiheuttanut tulipalovaaraa, mutta tätä ei evakuointipäätöstä tehtäessä tiedetty.

– Miehistö ei voinut tietää mistä käry tulee ennen kuin varoitus tulee ohjaamoon. Käsittääkseni tästä ei ehtinyt tulla mitään varoitusta, Aaltonen sanoo.

Alustavan tutkinnan jälkeen Onnettomuustutkintakeskus päättää tutkinnan aloittamisesta tällä viikolla.

– Puramme joka tapauksessa mustien laatikoiden tiedot. Sieltä saamme hyvin tarkasti selville evakuointiin liittyviä toimenpiteitä. Sieltä saattaa löytyä sellaisia asioita, joista voi antaa turvallisuutta parantavia suosituksia. Nämä ovat aika harvinaisia, ja on hyvä ottaa kaikki oppi irti.

Aaltosen mukaan ilmastointilaitevikoja on ollut lentokoneissa nyt kaksi lyhyen ajan sisään. Viime marraskuussa Göteborgiin matkalla olleen Finnairin koneen matkustamossa havaittiin savunhajua ja kone teki hätälaskun Turun lentokentälle.

– On hyvin harvinaista, että meillä on kaksi tällaista tapausta nyt vuoden sisään ja vielä kahdella eri konetyypillä. Aiemmin urallani näitä ei ole ollut yhtään, Aaltonen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .