Otkes: Keski-Suomen palomiehillä ei ollut ohjeita tai koulutusta paloveneiden käyttöön – Koululaisia kuljettanut palovene törmäsi rantaan toukokuussa Kivijärvellä

Keski-Suomen pelastuslaitoksella ei ollut toimintaohjeistusta paloveneiden käyttöön eikä pelastuslaitoksen henkilöstöllä riittävää koulutusta vastuullisiin tehtäviin, joihin heidät oli nimetty. Lisäksi ohjeistus paloveneiden miehityksestä ja ylläpidosta uupui. Puutteet ilmenevät Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) tutkintaraportista, joka liittyy viime toukokuiseen onnettomuuteen, jossa koululaisia kuljettanut palovene törmäsi rantaan Kivijärvellä. Palomiehen ohjaama vene sinkoutui törmäyksen voimasta noin viiden metrin päähän rantaviivasta kuivalle maalle. Kyse oli koulun järjestämästä turvakurssista, ja veneen kyydissä oli ohjaajan lisäksi neljä koululaista ja opettaja. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Tutkinnassa selvisi myös, että Opetushallituksen ohjeistuksissa ei huomioida oppilasturvallisuutta tilaisuuksissa, jotka tapahtuvat koulu alueen ulkopuolella tai järjestäjänä on ulkopuolinen taho. Koulun alueella järjestettävien tilaisuuksien vaatimukset oppilasturvallisuudessa on sen sijaan tuotu selkeästi esiin.

Otkes suosittaa, että sisäministeriö laatii määräyksen pelastuslaitosten alustoiminnasta sekä antaa ylimenokautta koskevan ohjeen olemassa olevan aluskaluston turvallisen käytön varmistamiseksi. Lisäksi suositetaan, että Opetushallitus sisällyttää turvallisuusohjeisiinsa myös koulualueen ulkopuolella tapahtuvat tilaisuudet.

Pelastuspäällikkö Risto Helmisen mukaan Keski-Suomen pelastuslaitoksen venetoimintaohje oli valmistelussa jo onnettomuuden sattuessa. Ohjeen uusin versio valmistuu Helmisen arvion mukaan huhtikuussa.

– Paljon asioita oli vielä tekemättä, mutta onnettomuudesta, niin kauhea kuin se olikin, opittiin paljon. Kaikkia asioita ei oltu vielä ehditty jalkauttaa koko maakuntaan, Helminen kertoo.

Tarvitaan säännöt ammattiveneille

Lisäksi havaittiin, että viranomaisvaatimukset ammattiveneiden käyttötarkoituksiin ja olosuhteisiin liittyvistä erityisvaatimuksista puuttuvat. Sen vuoksi ammattiveneet on katsastettu kotimaan liikenteen lastialuksiksi, mihin sisältyy riski, että ammattiveneiden käyttöön liittyviä erityisvaatimuksia ei oteta riittävästi huomioon veneiden valmistuksessa ja turvallisessa käytössä. Otkes suosittaa, että Liikenne- ja viestintävirasto laatii ammattiveneitä ja niiden käyttöönottoa koskevat säännöt.

Onnettomuustutkintakeskus on antanut ammattivenemääräyksiä koskevan suosituksen aikaisemmin kahden hengen kuolemaan 8.12.2017 Emäsalon eteläpuolella tapahtuneen luotsiveneonnettomuuden onnettomuustutkinnan johdosta.

Vene päätyi kuivalle maalle

Kivijärven paloveneonnettomuudessa mukana olleet lapset osallistuivat Keski-Suomen pelastuslaitoksen veneilykoulutukseen. Koulutukseen kuului tutustuminen paloveneeseen ja sen ohjailuun karttaplotteria apuna käyttäen tilanteessa, jossa näkyvyys oli rajoitettua. Veneen etuikkunat ja sekä osa sivuikkunoista oli peitetty mustilla jätesäkeillä, millä simuloitiin huonoa näkyvyyttä, jotta navigointi karttaplotterin avulla olisi todentuntuisempaa. Venettä ohjannutta palomiestä lukuunottamatta kaikilla oli yllään pelastusliivit. Matkan alussa veneen nopeus nostettiin noin 22 solmuun (noin 40 kilometriä tunnissa).

Karttaplotteri on gps-pohjainen veneilyyn tarkoitettu laite, joka näyttää sijainnin lisäksi myös muita vesillä tarvittavia tietoja, kuten esimerkiksi veden syvyyden, väylät ja satamat.

Onnettomuus tapahtui, kun palomies yritti perehdyttämisen aikana poistaa karttaplotterilta sille edellisen ryhmän koulutusajon aikana tallentuneet reittitiedot. Poistamisen aikana hän ei havainnut, että veneen kulkusuunta muuttui kohti läheistä rantaa. Kun hän havaitsi rannan lähestyvän, hän yritti ehkäistä törmäyksen ohjaamalla venettä oikealle. Vene törmäsi rantaan noin 45 asteen kulmassa, nousi kokonaan ilmaan noin puoli metriä ja päätyi lopulta usean metrin päähän kuivalle maalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .