Ottaisitko vieraan vanhuksen kotiisi asumaan?

Keski-Suomessa etsitään perhehoitajia lyhyt- ja pitkäkestoiseen ikäihmisten perhehoitoon. Perhehoito on vanhuksen hoivan ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan kodissa perheenjäsenenä.

Jyväskylässä alkaa 8. syyskuuta ennakkovalmennuskurssi perhehoitajuudesta kiinnostuneille. Valmennuskurssi kestää marraskuun loppupuolelle ja ryhmään mahtuu 6–14 henkilöä.

Perhehoitajaksi ryhtyvälle ei ole koulutusvaateita, mutta usein perhehoitajilla on taustallaan lähihoitajan tai sairaanhoitajan ammatti, kertoo perhehoidon koordinaattori Merja Korpela. Ennakkovalmennuskurssin käyvät kaikki perhehoitajiksi hakevat. Valmennukseen osallistuvista pyydetään kotikunnan sosiaalitoimen lausunto henkilön sopivuudesta perhehoitajaksi eikä esimerkiksi väkivaltaisuudesta tuomion saaneita hyväksytä.

Perhehoitajiksi on hakeutunut sekä työikäisiä että esimerkiksi eläkkeelle jääneitä ihmisiä, jotka ovat työskennelleet sote-alalla. Korpelan mukaan 65 vuotta voi pitää jonkinlaisena yläikärajana perhehoitajaksi ryhtymiselle.

Kodin on oltava puitteiltaan esteetön kulkea ja erityisesti pitkäkestoisessa hoidossa vanhukselle on osoitettava oma huone. Kodinomainen perhehoito on myös enemmän kuin pelkkä asumisjärjestely.

– Perhehoitoa ja ikäihmisen olemista ei voi ulkoistaa kodin sisällä vaan koko perheen on hyväksyttävä tilanne, sanoo Korpela.

Yksin perhehoitajaksi ryhtyvä voi ottaa hoidettavia korkeintaan neljä. Jos esimerkiksi pariskunta ryhtyy perhehoitajiksi, hoidettavia voi olla korkeintaan kuusi. Korvausta pitkäkestoisessa perhehoidossa maksetaan 775 euroa hoidettavaa kohden. Toimeksiantosopimus tehdään aina kunnan ja perhehoitajan välillä.

Vanhusten perhehoidon lisääminen on yksi hallituksen kärkihankkeista ja tavoitteena on jopa kymmenkertaistaa perhehoidossa hoidettavien vanhusten määrä nykyisestä. Vuoden 2014 tilaston mukaan jatkuvassa perhehoidossa oli reilut 200 vanhusta. Lyhytaikaisessa hoidossa, esimerkiksi omaishoitajien vapaapäivinä oli tuolloin noin 400 vanhusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .