Oulun käräjiltä yli neljän vuoden tuomioita irakilaisia salakuljettaneille – Pieni lapsi hukkui matkalla

Oikeuden mukaan tuomitut toimivat osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluneet miehet junailivat laittomasti ja hengenvaarallisesti Suomeen yli 20 irakilaista, toteaa Oulun käräjäoikeus ratkaisussaan. Oikeus tuomitsi keskiviikkona nelikon törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä yli 2,5 vuodesta yli neljän vuoden vankeusrangaistuksiin.

Matka Suomeen maksoi oikeuden mukaan 6 000–8 000 dollaria matkustajalta.

– Rikollisorganisaatio on toiminut suunnitelmallisesti ja organisoidusti. Siihen kuuluu vähintään viisi henkilöä, joilla kaikilla on yksilöity tehtävä ihmisten laittoman maahantulon järjestämisessä, ratkaisussa sanotaan.

Alle 2-vuotias hukkui matkalla

Oikeuden mukaan salakuljettajat veivät irakilaiset Turkista Kreikkaan meriteitse. Sieltä matka jatkui pääsääntöisesti Makedonian kautta Serbiaan ja Unkarin kautta Itävaltaan sekä edelleen Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen Tornioon.

Tuomion mukaan ryhmä salakuljetti irakilaisia muun muassa ylikuormatuilla ja huonokuntoisilla veneillä ja salakuljetetut joutuivat veden varaan.

– Kaksi salakuljettajien käyttämää venettä upposi kesken matkan muun muassa kovan merenkäynnin vuoksi ja ihmiset joutuivat veden varaan, tuomiossa kuvataan.

Merimatkalla hukkui alle 2-vuotias poika.

– Veteen joutuneet salakuljetettavat ovat joutuneet odottamaan vedessä pelastusveneitä useiden tuntien ajan, ratkaisussa kerrotaan.

Salakuljetettujen ihmisten käskettiin oikeuden mukaan kertoa virheellistä tietoa Suomen viranomaisille turvapaikkaa hakiessaan muun muassa lähtöpaikasta. Ratkaisussa kerrotaan, että heitä on myös uhkailtu.

Henkilöiltä on puuttunut passit ja viisumit Schengen-alueelle.

Syytteessä alkujaan seitsemän

Syytteessä oli alkujaan seitsemän ihmistä. Kahden syytteet kuitenkin hylättiin ja yhden kohdalla syyttäjä luopui syytteestä.

Oikeus tuomitsi Ritvan Mohammad Sudikin ja Adnan Hamid Mohammedin neljän vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

 Karwan Salman Najimin oikeus tuomitsi puolestaan kolmen vuoden vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Ahmed Ali Shaho tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Passit takaisin vain rahalla

Oikeuden mukaan organisaatio kokonaisuudessaan on kattanut yli kymmenen ihmistä, vaikka kaikkia ei ole saatu oikeuden eteen.

Oikeus listaa erilaisiksi rooleiksi muun muassa asiakkaiden houkuttelijat, rahansiirtojen järjestelijät, rahatoimiston pitäjän, passitoimiston pitäjän, saattajat ja asuntojen järjestelijät.

– Salakuljettajat ovat ottaneet salakuljetettavilta passit pois ja hankkineet lisärahaa myymällä passit heille takaisin myöhemmin.

kuvituskuvaa arkistosta