Outoja terveysoireita Perhon tuulivoimapuiston työmaalla

Vanhan kaatopaikan mahdollista yhteyttä asiaan tutkitaan.

Perhossa Limakon alueella tuulivoimapuiston kaapelointia tehneet työntekijät ovat saaneet terveys­oireita, joiden epäillään olevan yhteydessä Perhon kunnan suljettuun kaatopaikkaan. Tuulipuistoa rakennuttava Taaleri on siirtänyt työntekijät pois työmaan tästä osasta. Työt jatkuvat puiston pohjoisosassa.

– Muutamilla työntekijöillä oli pari viikkoa sitten outoa makua suussa, tuntemuksia kielessä ja pahoinvointia. Yhdellä työntekijällä oli myös hengenahdistusta, jonka vuoksi ambulanssi kävi paikalla, projektipäällikkö Pauli Maaninka Taalerista kertoo.

Maaningan mukaan kaikkia työntekijöitä kehotettiin käymään terveystarkastuksessa, ja seuraavana päivänä kaikki olivat töissä.

Ennen oireita Ruunakankaantien pinnassa tieuran sivussa oli Maaningan mukaan nähty punaista ainetta muutaman neliömetrin alueella. Kun oireita ilmeni, alettiin miettiä, voisivatko ne olla yhteydessä tähän havaintoon, viereiseen kaatopaikkaan ja pölisevän tien käyttöön.

Kuntalaisille tiedotustilaisuus

Punaisesta aineesta otettiin Maaningan mukaan näytteitä, joista löytyi metalleja, kuten arseenia, nikkeliä ja lyijyä. Vielä ei tiedetä, mistä aine on peräisin ja liittyvätkö työntekijöiden oireet siihen.

– Suolasimme tien ja ajoimme sen päälle mursketta. Ely-keskuksesta saimme tiedon, että olemme toimineet oikein ja työt voivat jatkua. Minimoimme kuitenkin tien käytön. Koska oireita tuli uudelleen viime viikolla, päätimme keskeyttää työt lähialueella kokonaan ja sulkea tien, Maaninka kertoo.

Entiselle kaatopaikalle, kompostialueelle ja tuulipuiston työmaalle johtava Ruunakankaantie on vanha tie, joka on nyt työmaa-aluetta. Kaatopaikka oli Perhon kunnanjohtajan Lauri Laajalan mukaan toiminnassa vuosina 1962–1982. Matkaa sinne on Perhon keskustasta pari kilometriä.

Aluetta tutkitaan tarkemmin torstaina. Maaningan mukaan osa tutkimustuloksista saadaan pian, mutta osa tulee vasta viikon, parin kuluessa.

– Tämä tilanne pitää ottaa vakavasti. On tärkeää selvittää, mitä on tapahtunut. Kuntalaisille järjestetään perjantaina kello 17 koulukeskuksen Perho-salissa tiedotustilaisuus, jossa kerromme asiasta sen, mitä siihen mennessä tiedetään, Laajala sanoo.

Yhdeksän tuulivoimalaa

Perhon kunnanhallitus päätti maanantaina vuokrata tuulivoimayhtiölle reilut 900 neliömetriä lisämaata, jotta työmaa-alueelle voidaan tarvittaessa linjata ja rakentaa uusi tie.

Taaleri rakennuttaa Limakkoon yhdeksän tuulivoimalaa, joiden on määrä valmistua loppuvuodesta. Tähän mennessä niihin on rakennettu perustuksia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Kokkola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.