Ovatko tässä "Tourujoen kuningattaren" jälkeläiset? Jyväskylässä jälleen näyttäviä sorsia

Jyväskylässä pyörii jälleen silmiinpistävä lintu – tai itse asiassa kolme. Jyväsjärven rantaraitin läheisyydessä viihtyvään sorsajoukkoon kuuluu useampi väritykseltään harvinaisen vaalea yksilö.

– En ole ikinä tämmöisiä nähnyt. Ihmisiä menee tuosta paljon ohi, ja varmasti huomaavat sorsat, linnut bongannut Hans Svensk kertoo.

Keskisuomalainen uutisoi keväällä "Tourujoen valkoisesta kuningattaresta" eli vaaleavärisestä sorsasta, josta lähetettiin toimitukseen useita kuvia. Silloin Keski-Suomen luontomuseon amanuenssi Jyrki Torniainen valaisi, että kyseessä on väripoikkeama: Linnut ovat värimuodoltaan leukistisia, eli niillä on poikkeuksellisen paljon valkoista väriä.

Vastaavia poikkeamia ovat tummemman värin tuova melanismi ja keltaisuuteen viittaava flavinismi. Albinismi on asia erikseen, sillä silloin linnun keho ei tuota lainkaan melaniinipigmenttejä ja väritys on täysin valkoinen. Torniainen toteaa myös Svenskiä ilahduttaneiden sorsien näyttävän leukistisilta.

Keväisen julkkislinnun jälkeläisiä?

Torniainen kertoi keväällä myös, että poikkeama on periytyvä. Lukijan bongaamat linnut ovat luultavasti sukua keskenään.

– Hyvin suurella todennäköisyydellä värivirheelliset linnut ovat sisaruksia, porukan normaalinväriset linnut voivat olla samaa poikuetta tai sitten ei, toteaa kuvasta myös Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle.

Se, ja kysymys siitä, ovatko tässä keväältä tutun "kuningattaren" poikaset, jää sekä Torniaisen että Helleen mukaan avoimeksi.

– Se, onko kuvassa keväisen "blondin" jälkeläisiä, jää tietenkin arvailun varaan, mutta on se ainakin jossain määrin todennäköistä ja "blondilla" on nähty vaaleita poikasia myös aiempina vuosina, Helle pohtii.

Vaaleassa värissä riskinsä, mutta pariutuminen onnistuu

 

Vaalea väri voi tehdä hallaa sorsan elinodotteelle, koska lintu osuu helpommin petojen silmään. Kaupungin läheisyydessä erottuvakin sorsa voi kuitenkin selvitä pitkälle: esimerkiksi Jyväsjärvellä yhden poikkeavan vaalean sinisorsan elämää on Helleen mukaan seurattu jo vuosikausia.

– Koko elämänsä kaupungin alueella viettävä sorsa välttyy ainakin metsästyksen aiheuttamalta kuolleisuudelta, koska Jyväsjärvellä ei sorsasteta. Pullasorsaporukassa kuolleisuus voi muutenkin olla pienempää, koska välttyy metsästyksen lisäksi muiltakin muuttomatkan vaaroilta eikä kaupunkiympäristössä petolinnun tai -nisäkkään saaliiksi joutuminenkaan ole välttämättä niin todennnäköistä, Helle kertoo.

Entä onko oudosta väristä haittaa parinmuodostuksessa? Tuskin, sanovat asiantuntijat, etenkään jos yksilö hallitsee muut lajikohtaiset pariutumisrituaalit.

– Tämä vaihtelee paljon lajista ja sukupuolesta toiseen. Vesilinnuilla ei kuitenkaan tunnuta olevan värityksestä tai rituaaleista aina niin tarkkoja: vesilintujen joukossa risteymät ovat suhteellisen tavallisia, eli lintuyksilö onkin päätynyt pariutumaan peräti vääränlajisen yksilön kanssa, Helle toteaa.

– Kai ne koiraat panee kaikkia, jotka naaraalta näyttää tai edes sinne päin, komppaa Torniainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .