Pääkaupunkiseudulla useita linja-autovuoroja peruttu lakon takia

Työnseisaus koskee ainoastaan Nobinan liikennöimiä vuoroja.

Valtaosa Nobinan bussilinjoista jää tänään ajamatta kuljettajien lakon vuoksi. HSL arvioi, että matkustus vaikeutuu kaikkialla HSL-alueella. Ongelmia odotetaan etenkin Itä-Vantaalla, Itä-Helsingissä, Leppävaarassa ja Espoon keskuksessa.

Työnseisaus alkoi kello kolmelta yöllä, ja sen on tarkoitus jatkua vuorokauden. HSL kehottaa matkustajia seuraamaan HSL:n somekanavia ja verkkosivuja, joihin vuorojen perumiset päivitetään. Nobina liikennöi noin 40 prosenttia HSL-alueen bussiliikenteestä ja noin sataa linjaa.

HSL:n tiedottajan Tapio Tolmusen mukaan tilanne on vaikea.

– Toivomme matkustajilta kärsivällisyyttä. Matkustajien kannattaa varata tavallista enemmän aikaa matkantekoon ja varautua henkisesti siihen, että häiriöitä joka tapauksessa on, Tolmunen sanoo.

Iltasanomat: Toimitusjohtajan mukaan työnseisaus on laiton

Helsingin Roihupellon varikon pääluottamusmies Auror Kiseri kertoi eilen illalla Ilta-Sanomille, että ulosmarssiin johtaneet tapahtumat saivat alkunsa tiistaina.

– Erästä pääluottamusmiestä ei päästetty neuvotteluihin mukaan työntekijän tukihenkilöksi ja hänet poistettiin huoneesta voimakeinoin. Siksi järjestämme mielenilmauksen, hän sanoo lehdelle.

Mieltään osoittavat työntekijät kertovat ilmoittaneensa asiasta työsuojeluvaltuutetulle, mutta Nobinan toimitusjohtaja Tom Ward kertoo kuulleensa asiasta vain huhuja, Ilta-Sanomat kertoo. Hän kutsuu työnseisausta laittomaksi.

Tapahtumien kulku epäselvää

Wardin mukaan mielenilmaukseen johtaneet tapahtumat eivät ole menneet aivan niin, kuin pääluottamusmiehet esittävät. Ward sanoo lehdelle, ettei työnantaja ole yrittänyt estää luottamusmiesten työntekoa.

– Se ei pidä paikkaansa. Köysikujan varikolla on ollut normaali esimies–alainen-palautekeskustelu. Luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu vaativat päästä mukaan keskusteluun.

Wardin saaman tiedon mukaan tilanteessa ei ole käytetty voimakeinoja. Sitä hän pitää kuitenkin totena, että tunteet kuumentuivat molemmin puolin.

– Liikennejohtaja puhui tilanteesta luottamusmiehen kanssa ja kysyi, että käytiinkö sinun päälle. Ei kuulemma käyty. Tällaisissa tapauksissa on aina virallisia selityksiä ja epävirallisia selityksiä, toimitusjohtaja sanoo lehdelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nobinan toimitusjohtaja ihmettelee edelleen kuljettajien työnseisausta