Pääkaupunkiseudulle ei tule yhteisiä terveyspalveluja

Asian linjasi hallitus.

Pääkaupunkiseudulle ei tule yhteisiä terveyspalveluja. Hallitus linjasi tänään, ettei Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen erillisratkaisulle ole perusteita, koska sosiaali- ja terveyspalvelut pitää lain mukaan järjestää kaikille yhdenvertaisesti.

Sote- ja maakuntauudistusten projektinjohtajan Tuomas Pöystin mielestä pk-seudun suunnitelmassa olisi ollut vaarana, että sote-palvelut olisi tuotettu kunnissa vanhan kaavan mukaan. Hallitus taas on korostanut kuntarajat ylittävien palvelujen kehittämistä. Lisäksi palvelujen järjestäjä ja tuottaja halutaan pitää erillään.

Pöystin mukaan pääkaupunkiseudun muita sote-alueita huomattavasti suurempi väestömäärä ei ole riittävä peruste erillisratkaisulle. Jos ehdotus olisi hyväksytty, Uusimaa olisi voinut jäädä eriarvoiseen asemaan pääkaupunkiseutuun verrattuna.

– Uusimaa ei ole kovin koherentti kokonaisuus ilman pääkaupunkiseutua, Pöysti sanoo.

Maahanmuuton erillisratkaisu mahdollinen

Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän mielestä sote- ja maakuntauudistuksessa ei huomioida kasvukuntien tarpeita. Hän sanoo, että pääkaupunkiseudun haasteet ovat moninkertaiset muuhun maahan verrattuna.

– Pidän kestämättömänä tilannetta, jossa hallituksen kasvutavoitteista ja maahanmuutosta vastuuta ottavat kaupungit velkaantuvat voimakkaasti samalla, kun joutuvat rahoittamaan muita Suomen kuntia, Mäkelä arvostelee tiedotteessa.

Vaikka pk-seudun oma sote-alue torpattiin, hallitus on valmis neuvottelemaan alueen työllisyyteen, elinkeinopalveluihin ja maahanmuuttoon liittyvästä erillisratkaisusta. Pöystin mukaan myös rahoitusta voidaan katsoa yhtenä kokonaisuutena.