Pääkirjoituksissa vaadittiin lisää lääkärien koulutuspaikkoja – Nyt on muuramelaisen lääkärin vuoro puhua: "Voin vakuuttaa, että jokainen perusterveydenhuollossa tienattu sentti on ansaittu"

Muuramelainen kirurgi ja kokoomuksen kunnanvaltuutettu Ville Väyrynen ottaa kantaa mielipidekirjoituksessaan Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa (27.6.2020) käsiteltyyn lääkärien koulutuspaikkojen määrään.  Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja on tänä vuonna lisätty. Lääkärien koulutuspaikkojen määrä ei kuitenkaan nouse.

Pääkirjoituksen mukaan lääkäreitä koulutetaan Suomessa liian vähän, koska Lääkäriliitto pyrkii rajoittamaan aloituspaikkojen määrää tukeakseen lääkärien palkkakehitystä.

– Lääkäripula vaivaa monia paikkakuntia eri puolilla Suomen pienistä kunnista suuriin kaupunkeihin. Työpaikkoja on siis runsaasti ja palkkataso on korkea, pääkirjoituksessa todetaan.

Myös Helsingin Sanomien 24.6.2020 julkaistu pääkirjoitus kummasteli, miksei lääkäri- ja hammaslääkärikoulutusta lisätä Suomessa, vaikka lääkäreistä on huutava pula.

Väyrysen mukaan aiheeseen tarttui tämän jälkeen myös muutama kansanedustaja.

– Seuranneessa laajemmassa keskustelussa onkin sitten toivottu mm. lääkärien ylikoulutusta, jotta työttömyys saataisiin nousuun ja palkat alas, Väyrynen kirjoittaa.

– On suhteellisen riskitöntä toivoa toimenpiteitä, jolla saataisiin hyvästä tulotasosta nauttiva ammattiryhmä menettämään asemaansa. Työläämpää on miettiä, miksi terveyskeskuksiin ei riitä työntekijöitä, samalla kun yksityisellä sektorilla on räikeää ylitarjontaa, Väyrynen toteaa.

Väyrysen näkemyksen mukaan ongelma onkin juuri se, että yksityinen sektori kiinnostaa lääkäreitä huomattavasti enemmän kuin kunnallinen terveyskeskustyö. Väyrysen mukaan lääkärien koulutusmäärät ovat kaksinkertaistuneet 1990-luvulta.

– Jos todella halutaan kehittää terveyskeskuspalveluiden saatavuutta lyhyellä aikajänteellä, tulee kiireesti keksiä toimenpiteitä, joilla kokeneet ja yhtälailla kokemattomat lääkärit saadaan houkuteltua terveyskeskuksiin tekemään niissä pitkäjänteinen ura, Väyrynen kirjoittaa.

– Perusterveydenhuollon lääkärit kyllä tekevät työtänsä palkka-asteikon yläpäässä, mutta aikoinaan vajaat kaksi vuotta tuota savottaa tahkonneena voin vakuuttaa, että jokainen sentti on ansaittu, Väyrynen linjaa tekstinsä lopuksi.

Lue koko kirjoitus täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mielipide: Lääkärikoulutuskeskustelu toistelee vanhoja perusteluja

Opiskelupaikkoja tuli lisää mutta ei lääketieteeseen